![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így sül tökéletesre a cékla – Édes, belül szinte krémes lesz
![sült cékla](https://kep.index.hu/1/0/3060/30603/306033/30603301_2349629_431ad9abec49f355da0794088db326a3_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Amíg a nyers céklából finom, puha köret lesz, bizony nemcsak a zöldség, hanem én is végigmegyek néhány stáción.
Egyszer kipróbáltam a léböjtkúrát, amelynek az egyik napján kizárólag céklalevet lehetett inni. Nem nagyon szerettem, így elég sok maradt délutánra, és amikor hazavittem a munkahelyemről, letettem a konyhapultra és szuggeráltam, hátha magától elfogy. Nem fogyott el, viszont a macskám felugrott a pultra és egy elegáns mozdulattal leverte az üveget. Nem tudom, hogy pontosan hogy néz ki, de ilyennek képzelem egy gyilkosság helyszínét, a konyhám minden zuga pillanatok alatt vörös lett.
A cékla másik népszerű formája az ecetes saláta, ami savanyúságnak teljesen megfelel, de a zöldség igazi ízét pont elnyomja. Pedig ez a gyökérzöldség nagyon finom, karakteres ízű. Köretnek, levesnek, kencékhez, különösen hummuszhoz, sőt, még édességekbe is tökéletes hozzávaló. Én sütve szeretem a legjobban, akkor élvezhető legjobban a saját íze. A céklával egy gond van, nagyon lassan puhul, ezért időigényes. Nem érdemes spórolni azzal, hogy megfőzzük, mert nemcsak a tápanyagok, hanem az ízek is kifőnek belőle.
Tehát sült cékla. A legegyszerűbb a legjobb, a cékla olívaolajjal és egy kis fokhagymával párosítva lesz a legfinomabb, így kell sülnie, hogy finom puha és ízes is legyen, de mégis megőrizze az eredeti, kicsit földes aromáját.
Sült cékla
![sült cékla recept](https://kep.index.hu/1/0/3060/30603/306033/30603379_6048f77f60b96485fc2f1b26d4e38498_wm.jpg)
Hozzávalók 2 adaghoz
- 4 darab cékla
- ízlés szerint só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 darab rozmaring (ág)
Elkészítés:
A céklákat hámozzuk meg, vágjuk félbe vagy negyedbe. Öntsünk egy tálba kevés olívaolajat, és jó alaposan forgassuk meg benne a darabokat.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Sózzuk meg a céklát, majd csomagoljuk alufóliába, tegyük egy hőálló tálba és süssük fél órán át. Utána vegyük le róla óvatosan az alufóliát, tegyünk a céklák mellé pucolatlan fokhagymagerezdeket és rozmaringot, és süssük még további fél órát. Ellenőrizzük, hogy tényleg megpuhult-e.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!