Isteni, céklás falafelgolyó: fehérjében és vitaminban gazdag fogás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nemcsak isteni finom, de nagyon mutatós is ez a zöldségekkel dúsított falafel, amely előételként, de ebédként is megállja a helyét.
A közel-keleti konyha nagy kedvence, a falafel sokféleképpen készülhet, bár az alapja minden esetben csicseriborsó, többféle zöldséggel dúsíthatod. Az alábbi változat céklával és sütőtökkel egészül ki, előbbitől gyönyörű lila színe lesz. Bár a céklának van egy picit földes, karakteres íze, ebben a receptben nem fog dominálni, a fűszerek és a csicseri ellensúlyozzák azt.
A sütőtökből csak minimális kerül a masszába, édeskésebbé teszi az összhatást, de ha épp nincs otthon, répával vagy édesburgonyával helyettesítheted. Mivel a zöldségek levet eresztenek, liszttel kell gyúrhatóvá varázsolni a masszát, annyit adj hozzá, hogy formázható legyen, de ne ess túlzásba, mert akkor kemény, gumis lesz a végeredmény.
Ez a változat sütőben sül, úgyhogy nem kell attól félni, hogy szétesik az olajban, és nem is fog úszni a zsiradékban.
Céklás falafelgolyó
Hozzávalók 30 darabhoz
- 4 darab cékla
- 150 g sütőtök
- 1 kis fej lila hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2 darab csicseriborsó-konzerv (400 grammos)
- 1 tk római kömény
- 1 tk őrölt koriandermag
- ízlés szerint chilipor
- 1 tk só
- 90 gramm liszt
Elkészítés:
A céklát, a sütőtököt és a hagymákat pucoljuk meg, kockázzuk őket össze. Tegyük őket egy aprítógépbe a petrezselyemmel együtt. Addig dolgoztassuk a gépet, míg egészen apróra nem vágja a zöldségeket. Ha nem elég erős ehhez az aprítógép, le is lehet reszelni a zöldségeket. Tegyük őket egy tálba.
A csicseriről öntsük le a levet, öblítsük át, csöpögtessük le, majd tegyük az aprítógépbe. Daráljuk szinte krémesre, majd adjuk a zöldségekhez.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Adjuk a fűszereket és a lisztet is a zöldségekhez, majd keverjünk mindent alaposan össze. Ha nagyon ragacsos a massza, adjunk még hozzá lisztet, formázhatónak kell lennie. Kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk.
Formázzunk a masszából diónyi golyókat, tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire, kb. 30 darab lesz belőle. Toljuk őket a sütőbe, 30-35 percig süssük, akkor jó, mikor picit megreped a külsejük.
Hummusszal, pitával kínáljuk.
Fotó: Getty Images