
A sütőben sült édeskrumpli is lehet ropogós – Egy hozzávaló a titka

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
A kívül ropogós, belül puhára sült édeskrumpli tökéletes alternatíva a hagyományos helyett, ha rád jön a nassolhatnék.
Az édeskrumplinak nem csak a színe különleges, vitaminban gazdag, egészséges zöldség. Az íze kicsit édeskés, de attól még nyugodtan használhatod olyan ételekben, amelyekbe egyébként hagyományos krumplit szoktál tenni. Így például kiváló akár rakottasnak vagy krémlevesnek.
A legnagyobb kedvenc mégis a hagyományos sült krumpli, amit akár magában is jó elropogtatni. A bő olajban sült ételek korántsem egészségesek, sőt, nem is alakbarátak, ezért érdemes sütőben, minimális zsiradékkal sütni őket. Az édesburgonyát is sütheted így, és ha pár dologra odafigyelsz, tökéletes ízélményt kapsz. Az édeskrumplit áztatni sem kell sütés előtt.
Méret és hozzávalók
A krumplihasábok maximum másfél centiméter szélesek legyenek. Ha túl vastagra vágod őket, nem lesznek roppanósak. Ahhoz, hogy biztosan ropogós legyen a külsejük, egy egészen egyszerű hozzávalót is használnod kell, méghozzá a keményítőt. Sütés és olajozás előtt kicsit meg kell hintened a krumplikat vele. Arra is figyelj, hogy a hasábok ne legyenek túl szorosan egymás mellett.
Sütési hőfok
220 fokon sül tökéletesre a krumpli. Ha alacsonyabb a hőfok, nem lesz ropogós, ha magasabb, akkor meg csak megég. Félidőnél ne felejtsd el átforgatni a krumplikat és egyszer kinyitni a sütő ajtaját, hogy a felesleges gőz távozni tudjon.
Fűszerek
Sütés előtt sóval és fokhagymaporral szórd meg a krumplikat. A többi fűszert, beleértve a chiliport, a füstölt paprikát és a borsot is, sütés után szórd a zöldségre, hogy ne veszítsék el az erejüket.
Sütőben sült édeskrumpli

Hozzávalók 4 adaghoz
- 3 darab édeskrumpli (közepes)
- 1 evőkanál keményítő
- 0.5 teáskanál só
- 0.5 teáskanál fokhagymapor
- 1 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint cayenne-bors
- ízlés szerint füstölt pirospaprika
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A batátákat tisztítsuk és hámozzuk meg, vágjuk őket körülbelül másfél-két centiméter vastag hasábokra. Törekedjünk arra, hogy egyforma darabokat vágjunk.
Tegyük egy tálba a hasábokat, szórjuk rájuk a keményítőt, a sót és a fokhagymaport. Addig rázzuk, amíg be nem fedi mindenhol a krumplikat a fűszeres keményítő. Permetezzünk rájuk olívaolajat, ügyelve, hogy mindenhol érje a hasábokat.
Egy sütőrácsra fektessünk sütőpapírt, tegyük rá a krumplikat úgy, hogy ne legyenek túl sűrűn.
Süssük 15 percig, majd vegyük ki a sütőből őket, forgassunk rajtuk egyet. Tegyük vissza a tepsit, süssük további 10 percig a krumplit. Figyeljük közben, mert nagyon hamar megéghet.
Fűszerezzük paprikával, cayenne-borssal, forrón kínáljuk.
Fotó: Getty Images