Így lesz tökéletes a chicagói hot dog – A mákkal szórt kifli receptjét is mutatjuk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A szelek városában a hot dog a legnépszerűbb utcai étel, sokkal kelendőbb, mint bármelyik más gyorskaja.
Amikor Chicagóba látogat az ember, kötelező megkóstolni a helyiek legnagyobb kedvencét, a hot dogot, ami nem csak ízben, látványban is lenyűgöző. A kedvelt virslis kifli az amerikai gazdasági válság alatt született az 1930-as években, akkoriban kiflis lakomának nevezték, hiszen laktató volt és jó áron jutottak hozzá az emberek. Amerikában Chicago az a város, ahol a legjobban szeretik a hot dogot.
Mitől olyan különleges?
Már a kifli sem szokványos, amit szó szerint tényleg telepakolnak minden földi jóval. A pékáru puha, bőségesen meg van szórva mákkal, roskadozik a friss zöldségektől, jó minőségű roppanós marhavirslit rejt, amit gőzölgő vízben főznek. A virsli készítésénél fontos momentum, hogy amikor feljön a víz tetejére, akkor vegyük ki, ne hagyjuk tovább benne, nem szabad, hogy megrepedjen. A mákkal borított kifli és a virsli fűszerezése remekül kiegészíti egymást.
A chicagói hot dogban két különleges alapanyag is helyet kap, az egyik az édes-savanyú relish, amihez idehaza nem könnyű hozzájutni, ezért elhagyhatjuk, a másik pedig a fűszersó, amivel Amerikában előszeretettel szórják meg a virslis kifliket.
Chicagói hot dog
Hozzávalók 6 darabhoz
Feltét
- 6 darab marhavirsli
- 4 darab paradicsom
- 3 darab hagyma
- 4 darab savanyú uborka
- 2 darab csípős paprika (jalapeno)
- ízlés szerint mustár
Buci
- 180 milliliter tej
- 50 gramm élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 50 milliliter olvasztott vaj
- 500 gramm liszt
- 1 nagy csipet só
- 150 milliliter kefir, tejföl vagy joghurt
- 1 darab tojás
- ízlés szerint darált mák
Elkészítés:
Hot dog buci:
A tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzákeverjük a cukrot, lefedjük és 10 percig állni hagyjuk.
Keverőtálba öntjük a lisztet, elkeverjük benne a sót, a közepébe mélyedést ásunk, majd beleütjük a tojást, olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt és a joghurtot, összegyúrjuk, sima, fényes tésztát dagasztunk belőle, amit lefedve 1 óra alatt a duplájára kelesztünk.
A megkelt tésztát 5-6 darabra osztjuk, először kis zsemléket formázunk belőle, majd henger alakúvá formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, letakarva 1 órát pihentetjük.
A megkelt bucikat felvert tojással megkenjük, ízlés szerint mákkal megszórjuk, majd 180 fokos előmelegített sütőben 20-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Feltét:
A hagymát finomra vágjuk.
A paradicsomot nagyon vékonyra szeleteljük.
A savanyú uborkát szintén nagyon vékonyra szeleteljük.
A csípős paprikát is vékonyan felszeleteljük - ha nem szeretjük a csípőset, elhagyhatjuk.
A virsliket gőzölgő vízbe tesszük, amikor feljönnek a víz felszínére, elkészültek, kivesszük őket (5-10 perc).
A kiflit felvágjuk, belepakoljuk a virslit, majd mustárt nyomunk rá, utána rátesszük a hagymát, paradicsomot, savanyú uborkát, csípős paprikát. (Ha Chicagóban esszük, a végén nagy adag fűszersóval is megszórják, a hagyma mellé pedig édes relisht is szoktak tenni, amihez hasonlót e szerint a recept szerint készíthettek.)
Fotó: Getty Images