![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Savanykás házi uborkalekvár: sültek mellé tökéletes
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha szeretitek a különleges ízvilágú, pikáns, izgalmas ételeket és kísérletező kedvűek vagytok, akkor egészen biztosan imádni fogjátok ezt az uborkadzsemet. Ha nem, akkor is érdemes adni neki egy esélyt.
A pikáns uborkadzsem, vagyis a sweet pickle relish az amerikai hot dog kötelező eleme, a népszerű Ezersziget öntetnek is az egyik fontos összetevője, de sültek mellé is nagyon jól passzol.
Édes-savanyú
Mint az angol elnevezése is mutatja, ez egy édeskés-savanykás dzsem, de én egy kicsit kevésbé cukros verziót osztok meg veletek. Vannak, akik akár 3 bögre cukrot beletesznek egy ekkora mennyiségbe, de ez a recept csak 3/4 bögrényit ír hozzá, és azt is kisebb részletekben érdemes adagolni, kóstolgassuk, és magunknak állítsuk be az ízeket, hogy édesebbre vagy savanyúbbra szeretnénk.
Kenhetőre vagy folyósabbra
Az ecet és a cukor mellett mustármagot és zellermagot tartalmaz a recept, de tehetünk bele kaprot és egy kis kurkumát is. Egyesek keményítővel sűrítik a dzsemet, ha szilárdabbra, kenhetőre szeretnénk, akkor ne hagyjuk ki belőle. Ha nem ragaszkodunk a kemény, dzsemmes állaghoz, akkor egyszerűen csak főzzük több ideig a keményítő nélkül.
Ez a recept óriási adagra vonatkozik, de nyugodtan felezhetjük, harmadolhatjuk a mennyiséget, főleg, ha elsőre csak kóstolót készítenénk. Ha heteken belül elfogyasztjuk, akkor elég légmenetesen zárható üvegben a hűtőbe tenni, de ha hónapokig vagy egy évig tárolnánk, akkor nedves dunsztolással tegyük el.
Mi az a nedves dunsztolás?
Forró vízfürdőbe kell tenni az üvegeket, de nem egyszerűen meleg vízbe, hanem forrásban lévő vízbe, amit fokozatosan melegítünk fel. Ezt nagyobb befőzőedényben, tepsiben és kuktafazékban is megtehetjük. A befőzőedény aljára tegyünk konyharuhát vagy rácsot, hogy az üvegek ne érintkezzenek az aljával, mert úgy megrepedhetnek. Tepsinél szintúgy. Pontos leírást ezen az oldalon találtok hozzá.
Pikáns uborkadzsem
![uborkadzsemrecept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29102/291028/29102865_b17dd5b90b5cee810450071ce6e57b91_wm.jpg)
Hozzávalók 50 adaghoz
- 1.5 kilogramm savanyítani való uborka
- 2 darab hagyma
- 0.25 bögre só
- 3 bögre enyhe ecet (akár almaecet is lehet)
- 0.75 bögre cukor
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál mustármag
- 2 teáskanál zellermag
- opcionális kurkuma
- opcionális keményítő
Elkészítés:
Szűrjük le az uborkát, mossuk át, csöpögtessük le, nyomjunk ki belőle minden nedvességet.
Egy nagy lábasban melegítsük össze az ecetet, cukrot, összezúzott fokhagymát, mustármagot, zellermagot, amíg nem forr. A cukrot érdemes kisebb adagokban adni hozzá, mert elég édes lesz a végeredmény, és nem biztos, hogy mindenkinek tetszik így.
Adjuk hozzá az uborkás-hagymás alapot is, folyamatosan kevergetve forráspontig melegítsük. Vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük 10 percig.
Vegyünk ki egy kicsit a levéből, keverjük össze a keményítővel, majd öntsük vissza a dzsembe, keverjük, míg be nem sűrűsödik. Ki is hagyhatjuk a keményítőt, ebben az esetben több ideig főzzük, míg magától le nem redukálódik a felére.
Vegyük le a lángról, keverjük bele a kurkumát.
Öntsük sterilizált befőttesüvegekbe, alaposan zárjuk le őket, majd tegyük őket forró vízfürdőbe, úgynevezett nedves dunsztolást alkalmazva, így tovább elállnak majd. Ha valószínűleg heteken belül elfogy, akkor kihagyhatjuk ezt a lépést. Dresszingek, szendvicsek mellé tökéletes.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!