Savanykás házi uborkalekvár: sültek mellé tökéletes

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha szeretitek a különleges ízvilágú, pikáns, izgalmas ételeket és kísérletező kedvűek vagytok, akkor egészen biztosan imádni fogjátok ezt az uborkadzsemet. Ha nem, akkor is érdemes adni neki egy esélyt.

A pikáns uborkadzsem, vagyis a sweet pickle relish az amerikai hot dog kötelező eleme, a népszerű Ezersziget öntetnek is az egyik fontos összetevője, de sültek mellé is nagyon jól passzol.

Édes-savanyú

Mint az angol elnevezése is mutatja, ez egy édeskés-savanykás dzsem, de én egy kicsit kevésbé cukros verziót osztok meg veletek. Vannak, akik akár 3 bögre cukrot beletesznek egy ekkora mennyiségbe, de ez a recept csak 3/4 bögrényit ír hozzá, és azt is kisebb részletekben érdemes adagolni, kóstolgassuk, és magunknak állítsuk be az ízeket, hogy édesebbre vagy savanyúbbra szeretnénk.

Kenhetőre vagy folyósabbra 

Az ecet és a cukor mellett mustármagot és zellermagot tartalmaz a recept, de tehetünk bele kaprot és egy kis kurkumát is. Egyesek keményítővel sűrítik a dzsemet, ha szilárdabbra, kenhetőre szeretnénk, akkor ne hagyjuk ki belőle. Ha nem ragaszkodunk a kemény, dzsemmes állaghoz, akkor egyszerűen csak főzzük több ideig a keményítő nélkül. 

Ez a recept óriási adagra vonatkozik, de nyugodtan felezhetjük, harmadolhatjuk a mennyiséget, főleg, ha elsőre csak kóstolót készítenénk. Ha heteken belül elfogyasztjuk, akkor elég légmenetesen zárható üvegben a hűtőbe tenni, de ha hónapokig vagy egy évig tárolnánk, akkor nedves dunsztolással tegyük el.

Mi az a nedves dunsztolás?

Forró vízfürdőbe kell tenni az üvegeket, de nem egyszerűen meleg vízbe, hanem forrásban lévő vízbe, amit fokozatosan melegítünk fel. Ezt nagyobb befőzőedényben, tepsiben és kuktafazékban is megtehetjük. A befőzőedény aljára tegyünk konyharuhát vagy rácsot, hogy az üvegek ne érintkezzenek az aljával, mert úgy megrepedhetnek. Tepsinél szintúgy. Pontos leírást ezen az oldalon találtok hozzá. 

Pikáns uborkadzsem

uborkadzsemrecept

Hozzávalók 50 adaghoz:

  • 1.5 kilogramm savanyítani való uborka
  • 2 darab hagyma
  • 0.25 bögre
  • 3 bögre enyhe ecet (akár almaecet is lehet)
  • 0.75 bögre cukor
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál mustármag
  • 2 teáskanál zellermag
  • opcionális kurkuma
  • opcionális keményítő
Recept idők

Elkészítés:

Reszeljük le vagy vágjuk egészen apróra az uborkákat és a hagymát. Tegyük egy tálba, sózzuk le. Hagyjuk állni egy óráig.

Szűrjük le az uborkát, mossuk át, csöpögtessük le, nyomjunk ki belőle minden nedvességet.

Egy nagy lábasban melegítsük össze az ecetet, cukrot, összezúzott fokhagymát, mustármagot, zellermagot, amíg nem forr. A cukrot érdemes kisebb adagokban adni hozzá, mert elég édes lesz a végeredmény, és nem biztos, hogy mindenkinek tetszik így.

Adjuk hozzá az uborkás-hagymás alapot is, folyamatosan kevergetve forráspontig melegítsük. Vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük 10 percig.

Vegyünk ki egy kicsit a levéből, keverjük össze a keményítővel, majd öntsük vissza a dzsembe, keverjük, míg be nem sűrűsödik. Ki is hagyhatjuk a keményítőt, ebben az esetben több ideig főzzük, míg magától le nem redukálódik a felére.

Vegyük le a lángról, keverjük bele a kurkumát.

Öntsük sterilizált befőttesüvegekbe, alaposan zárjuk le őket, majd tegyük őket forró vízfürdőbe, úgynevezett nedves dunsztolást alkalmazva, így tovább elállnak majd. Ha valószínűleg heteken belül elfogy, akkor kihagyhatjuk ezt a lépést. Dresszingek, szendvicsek mellé tökéletes.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük