Ropogós zabszelet édesen fanyar citromkrémmel töltve – Kellemes íze a nyarat hozza vissza
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A citromos sütikről valahogy inkább a nyár jut az emberek eszébe, pedig más évszakban is jólesik ez a frissítő íz.
A zabpehely nemcsak olcsó, hanem egészséges alapanyag is, tele van rosttal, ami az emésztésednek is jót tesz. Ezen kívül fehérjét és lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz. Készíthetsz belőle zabkását, akár ilyen sültet is, teheted panírba, de süthetsz belőle süteményt is.
Zabpehelyből a legegyszerűbben kekszet készíthetsz, amit a reggeli kávédhoz ropogtathatsz, vagy délután nassolhatsz belőle. Ezt a diós változatot is érdemes elkészítened.
Ennek a receptnek az alapja gyakorlatilag egy pitetészta, a rétegek közé pedig citromkrém kerül, amely sűrített tejtől lesz édes. Ne ijedjetek meg, ma már egyre több helyen (akár online is) kaphattok dobozos sűrített tejet. Az édes és a savanyú íz pedig nagyon jól illik egymáshoz.
Citromkrémes zabszelet
Hozzávalók 6 adaghoz
Tészta
- 150 gramm zabpehely (apró szemű)
- 180 gramm liszt
- 0.5 teáskanál só
- 0.5 teáskanál sütőpor
- 80 gramm nádcukor
- 50 gramm cukor
- 170 gramm vaj
Krém
- 1 doboz sűrített tej (konzerv, cukrozott)
- 120 milliliter citromlé (frissen facsart)
- 2 darab tojássárgája
Elkészítés:
A lisztet keverjük össze a zabpehellyel, a sütőporral a sóval és a kétféle cukorral. A vajat olvasszuk fel, majd keverjük hozzá.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy 20x23 centiméteres tepsit béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele a tészta felét, nyomkodjuk le. Süssük 15 percig. A másik felét tegyük félre.
Készítsük el a krémet. Keverjük össze a sűrített tejet, a citromlevet és a tojássárgáját, öntsük a tésztára. Ezután a maradék zabpelyhes lisztet szórjuk a krémre. Tegyük vissza a süteményt a sütőbe, süssük további 20-25 percig. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe néhány órára.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors