Puha piskóta cseresznyével és csokichipsszel – Teljes kiőrlésű lisztből egészségesebb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha nem esszük meg az összes cseresznyét, süssünk belőle süteményt, például piskótát csokival.
Cseresznyéből sosem elég, nem tudok belőle mértéket tartani. Persze ez nem is baj, hiszen nagyon egészséges, egyetlen gond van vele, hogy elég rövid a szezonja. Úgyhogy amíg tart, süssünk belőle süteményt, illetve - természetesen - tegyük el lekvárnak is.
A cseresznye tökéletesen párosítható csokival (mi nem párosítható a csokival?), a legegyszerűbb, ha piskótát sütünk belőle kenyérformában. Azért az egészségünkre is gondoljunk, ez a változat teljes kiőrlésű lisztből készült. Ha pedig vége a szezonnak, rögtön jön úgyis a meggy, kiválóan működik azzal is. A teljes kiőrlésű liszt kicsit több folyadékot vesz fel, én a mézen kívül lekvárt is kevertem a tésztába.
Cseresznyés piskóta csokichipsszel
Hozzávalók 6 adaghoz
- 280 gramm liszt (teljes kiőrlésű)
- 1.5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál só
- 2 darab tojás (L-es)
- 50 gramm méz
- 70 gramm vaj
- 1.5 teáskanál vaníliakivonat
- 250 gramm cseresznye (magozott)
- 150 gramm csokichips (étcsokis)
- 60 gramm lekvár (meggy, cseresznye, eper)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Egy kenyérformát vajazzunk ki. A cseresznyét magozzuk ki, vágjuk kisebb darabokra.
Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót. Egy másik tálban keverjük össze a tojásokat, a mézet, a lekvárt, a puha vajat és a vaníliakivonatot. A száraz hozzávalókat forgassuk a tojásos keverékhez, keverjük egyneművé. A végén forgassuk bele a cseresznyét és a csokichipset.
A masszát öntsük a kenyérformába, simítsuk el a tetejét.
Süssük 45 percig, tűpróbáig. Hagyjuk kihűlni, utána szedjük ki a formából.
Fotó: Szász Eszter /Sóbors