Sűrű csirkeleves sok zöldséggel és gnocchival - Az olaszok kedvence
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Főzni csak szívvel érdemes – A mamám szentül hitte, a bennünk lévő érzések fontos fűszerként szolgálhatnak.
Én mindig jókedvvel főzök, akkor pedig különösen boldog vagyok, ha tudom, kevés mosogatnivaló vár rám, mert legyünk őszinték, vannak olyan fogások, melyek alkotása közben egy-kettőre gyarapodnak a koszos konyhai eszközök, tálcák, tányérok stb. Éppen ezért nagy kedvenceim az egylábasos ételek, amelyek isteniek és tartalmasak, ráadásul a készítésük közben sem kell a mosogatónál rostokolni.
Az egyik kedvenc levesem is ilyen, tejszínnel dúsított csirkeleves friss zöldségekkel, amelyben a gnocchi a meglepő fordulat, az olaszok kedvenc tésztája, amit imádnak különböző ragukkal keverve fogyasztani, sőt, még attól sem rettennek el, hogy a kövér kis krumpligombócokat levesbe tegyék.
Bármilyen levesbe kerülhet
De tényleg, még a legegyszerűbb paradicsomlevest is izgalmasabbá teszi. Ebbe a tejszínes csirkelevesbe alapzöldségek kerültek, amiket bátran továbbgazdagíthatunk ízlésünknek megfelelően, például spenóttal is nagyon finom. Az izgalmas aromáról a kakukkfű gondoskodik, de tálalásnál nyugodtan megszórhatjuk friss petrezselyemmel is a levest. A főzésnél hasznos, ha az alapléből, esetleg vízből többet tartunk kéznél, előfordulhat, hogy a megadott mennyiségnél többet kell hozzáönteni, ezt úgy is látni fogjuk.
Csirkeleves gnocchival
Hozzávalók 6 személyre
- 20 dekagramm csirkemell
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál vaj
- 1 fej hagyma
- 2 szál angol zeller
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 darab sárgarépa
- 2 evőkanál liszt
- 200 milliliter főzőtejszín
- 1 liter csirke- vagy zöldségalaplé
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál kakukkfű (morzsolt)
- 100 gramm gnocchi
Elkészítés:
Egy nagy edényben olajat és vajat hevítünk, majd beletesszük a csirkemellkockákat, sóval, borssal fűszerezve 10-15 percig pirítjuk.
Hozzáadjuk a tetszőlegesen felvágott (én finomra szoktam vágni) hagymát, fokhagymát, zellert, sárgarépát, alapos keverés után 5 percig hagyjuk főni, hogy az ízek összeérjenek.
A fazék tartalmára kanalazzuk a lisztet, összekeverjük, tejszínnel és alaplével (zöldség, csirke) felöntjük. Alapos keverés után a levest kakukkfűvel ízesítjük, majd körülbelül 5 perc múlva a gnocchi is a levesbe kerül. 5 perc múlva már tálalhatjuk is a levest.
Fotók: Getty Images