Habkönnyű csokimousse francia recept szerint: tojáshabtól lesz légies a desszert
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Gyorsan és egyszerűen készül a krémes mousse, ne spórold ki belőle a jó minőségű csokoládét, azzal lesz igazán finom.
Ahogyan tiramisuból is van tojással és habtejszínnel készült verzió, úgy csokimousse-ból is találni mindkettőt. A klasszikus francia receptben tojáshab lazítja a mousse-t, de a sárgája is belekerül, amelytől még krémesebb lesz. Ha valamiért ódzkodsz a nyers tojás használatától, itt találsz egy habtejszínnel készült változatot.
Hogy igazán könnyed legyen a mousse, ebből a receptből sem hiányzik teljesen a tejszín, még habosabbá, légiesebbé teszi a végeredményt. Csokoládéból használhatsz csak egyfélét is, de akár vegyesen is, ahogy most én is tettem. Ha magas kakaótartalmú étcsokival dolgozol, megemelheted a cukor mennyiségét.
A csokimousse-t különböző gyümölcsökkel dobhatod fel, szezonjában málnával vagy eperrel dekoráld, de télen gránátalmával is isteni lesz.
Csokimousse
Hozzávalók 6 adaghoz
- 150 gramm étcsokoládé
- 100 gramm tejcsokoládé
- 20 gramm vaj
- 6 darab tojás
- 150 ml hideg habtejszín
- 70 gramm porcukor
- 1 nagy csipet só
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk szét. Tegyük félre a sárgáját, akkor jó, ha szobahőmérsékletű.
A habtejszínt verjük habbá a porcukorral.
Egy másik tálban a tojásfehérjét verjük habbá a sóval.
A csokit törjük darabokra, majd vízgőz felett olvasszuk fel a vajjal együtt. Ha felolvadt, vegyük le a tűzről.
Kevergessük, míg langyosra hűl, majd egyesével adjuk hozzá a tojássárgákat, keverjük el benne. Ha szépen elvegyült benne a tojás, forgassuk hozzá a tejszínhabot. Ha az is elkeveredett benne, több adagban, óvatosan, spatula segítségével forgassuk bele a tojáshabot is.
Osszuk szét a csokimousse-t 6 tálka között, fedjük le őket, majd tegyük a hűtőbe minimum 2 órára.
Fotó: Getty Images