Mézes krémes roppanós csokitetővel – Az ellenállhatatlan finomság tésztája napokig puha marad
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A régi recept alapján készült mézes sütemény 4 lapból áll, a rétegek közé főzött krém kerül, a tetejére pedig csokimáz.
A mézes krémes igazi klasszikus kedvenc, rengetegféle verzióban készítik, mindenhogy nagyon népszerű. Sokan lekvárral kenik meg a süti közepét, a tetejét pedig porcukorral szórják meg. Az én családi receptemben nem szerepel lekvár, a desszert tetejére pedig csokimáz kerül.
A család kedvenc mézes krémesét még kislánykoromban ismertem meg, amikor a testvérem megszületett. Az egyik vidéken élő, hírhedten ügyes kezű rokonunk hatalmas tálca mézes krémessel érkezett, kifejezetten anyukámnak kedveskedett vele, persze nekünk is jutott belőle. Azóta nem telik el úgy év, hogy ünnepnapokon vagy amikor megkívánjuk, ne készülne ez az édesség.
Főzött krémmel az igazi
A sütemény tésztájába méz kerül, a legjobb választás az akácméz, vegyes virágmézzel készítve nem lesz az igazi, széteshet, nem lehet majd szépen kinyújtani. Vannak, akik vaníliás krémmel vagy pudinggal töltik a tésztát, nálunk azonban a régi idők emlékét őrizve főzött krémmel készül, ezt szoktuk az őzgerincbe és a hólabdába is tölteni. Mi odáig vagyunk érte, épp ezért sokszor dupla adagban gyártjuk a krémet és minél többet kenek belőle a tésztára, úgy lesz igazán finom. A maradék pedig megy a hűtőbe, 1-2 napig eláll, addig pedig kitalálom, mihez használhatom fel.
A krém és a tészta nagyon jól passzol egymáshoz, a lapok olyan puhák lesznek, hogy szétolvadnak a szájban.
Csokimázas mézes krémes
Hozzávalók 6 személyre
A tésztához:
- 500 gramm finomliszt
- 100 gramm vaj
- 150 gramm porcukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna vagy sütőpor
- 1 darab tojás
- 100 gramm akácméz
- 100 milliliter tejföl
Krém és bevonat:
- 1 liter tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 5 evőkanál liszt
- 50 dekagramm vaj
- 20 dekagramm cukor
- 200 gramm tej- vagy étcsoki
Elkészítés:
A tészta:
A lisztben morzsoljuk el a vajat, majd adjuk hozzá a porcukrot, szódabikarbónát, tojást, mézet és a tejfölt, utána gyúrjunk belőle tésztát. Osszuk 4 egyenlőre részre és hagyjuk pihenni addig, amíg a krémet elkészítjük.
A krém:
A tejből, vaníliás cukorból és a lisztből főzzünk sűrű krémet (érdemes folyton kevergetni készítés közben).
A vajat és a cukrot keverjük habosra, majd adjuk a kihűlt tejes liszthez, keverjük csomómentesre.
Kezdjünk el a tésztával foglalkozni, de közben a krémre is nézzünk rá időnként, keverjük meg!
A tepsi hátoldalát kenjük ki vajjal vagy tegyünk rá sütőpapírt.
A tésztacipókat egyesével nyújtsuk ki vékonyra, majd egy 30x40 cm-es tepsi hátoldalán süssük meg a lapokat. 180 fokosra előmelegített sütőben, 8-15 perc alatt készülnek el.
A lapokat bőségesen töltsük meg a krémmel, tegyük őket egymás tetejére, a legfelső lapra pedig simítsunk vízgőz felett megolvasztott csokoládét.
A sütit pár óráig hagyjuk pihenni, a legjobb, ha egy 1 éjszakát áll, így a lapok megpuhulnak a krémtől.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors