Brownie alaprecept, ami mindig beválik: roppanós a teteje, puha a belseje
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A világ egyik legszerethetőbb csupa csokis sütije a brownie. Hogy miért? Egyszerű az összeállítása és sokféleképpen felturbózhatjuk a tésztát.
Ahány ház, annyi szokás, a jó öreg mondást mindannyian ismerjük. A brownie főleg Amerikában kedvelt kevert sütemény, de egyre nagyobb népszerűségnek örvend most már nálunk is. A brownie-receptek választéka széles, sokan úgy gondolják, csokis és az úgynevezett szőke változat létezik. Az állítás részben igaz is, mégsem tudok vele teljesen egyetérteni, hiszen ez az egyszerű recept is tovább gazdagítható.
Készüljön kakaóval vagy nélküle, a tésztát két textúrában szervírozhatjuk, van, aki egészen puhára süti, de akkor a legjobb szerintem, ha kívül ropogós, belül pedig lágy marad. Ahhoz, hogy ilyen legyen az állaga, a tojásokat alaposan keverjük össze a cukorral, a legjobb, ha kézi robotgéppel dolgozunk, keverjük fehéredésig. Ez a folyamat kicsit több időt vesz igénybe, de ha a ropogós külső és a lágy belső a cél, nem szabad spórolni rajta. Az a legjobb ebben az alapreceptben, hogy a tésztába bátran pakolhatunk diót, mogyorót, vaníliaaroma helyett pedig rumot vagy kávét is tehetünk bele.
Csokis brownie alaprecept
Hozzávalók 8 személyre
- 25 dekagramm csokoládé (ét vagy tej)
- 20 dekagramm vaj
- 15 dekagramm cukor
- 10 dekagramm barna cukor
- 4 darab tojás
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 8 dekagramm liszt
- 3 dekagramm kakaó
Elkészítés:
A csokoládét a vajjal együtt vízgőz felett olvasszuk fel, ha elolvadt, tegyük félre hűlni.
A cukrokat tálba öntjük, hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliaaromát és a csipet sót. Kézi robotgéppel erős fokozaton fehéredésig keverjük.
Ezután beleforgatjuk a csokis keveréket, majd a liszt és a kakaópor következik. Az alaposan elkevert tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, szépen eloszlatjuk, 180 fokos légkeveréses sütőben 45 perc alatt készre sütjük.
Fotó: Getty Images