Fehér csokis, vaníliás brownie: ragacsos, csupa csoki sütemény nádcukorral

blondie
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A brownie elnevezés nem is igazán illik erre a süteményre, hiszen az étcsokoládét fehér csokira cseréljük benne, viszont a ragacsos állag megmarad.

Aki szereti a fehér csokit, az imádni fogja a belőle készült brownie-t is, vagyis inkább blondie-t. Ugyanolyan ragacsos, csupa csoki sütemény, mint a hagyományos társa, csak éppen a lágy fehér csokoládé és a vanília teszi teljessé. 

Én nádcukorral készítettem, így kapott egy kis karamellás aromát és bézs színt, de nyugodtan lehet sima cukrot is használni, hogy hófehér legyen a végeredmény.

Mire figyeljünk?

Csupán két dologra: hogy ne égjen meg a csoki és ne csapódjon ki a tojás. A fehér csokoládét és a vajat meg kell olvasztani, de nagyon ügyeljünk rá, hogyan. Ne tegyük nyílt lángra, mert ha túl sok hő éri, könnyen kicsapódik a kakaóvaj, a csokiból pedig egy nyúlós massza lesz. Ha sikerült elérni a folyékony, selymes állagot, akkor várjuk meg, míg kihűl a csoki, ugyanis hozzá kell adni a tojásokat, de ha a forró krémhez keverjük, rántottánk lesz, nem süteményünk. 

Fehér csokis brownie

blondie2

Hozzávalók 16 darabhoz:

  • 160 gramm vaj
  • 180 gramm fehér csokoládé
  • 0.75 bögre nádcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csipet
  • 2 darab tojás
  • 1 bögre liszt
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Egy 20x20 cm-es tepsit vajazzunk ki, vagy béleljünk ki sütőpapírral. 

A csokoládét és a vajat olvasszuk meg vízgőz felett, vagy tegyük a mikróba és 20 másodpercenként keverjünk rajta egyet, míg el nem olvad. Vigyázzunk, nehogy kicsapódjon a kakaóvaj! Hagyjuk hűlni 5 percig.

Keverjük hozzá a csokihoz a cukrot, a vaníliát, a sót, majd a tojásokat is. Óvatosan forgassuk bele az átszitált lisztet is. 

Öntsük a masszát az előkészített tepsibe, majd 20-24 percig süssük, akkor jó, ha a sütemény széle elválik a tepsi falától. 

Ha kihűlt, vágjuk fel négyzetekre, az igazán édesszájúaknak porcukorral megszórva tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük