Mennyei csokoládés lávasüti – Ezekre figyelj, ha otthon sütöd
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Szuflé- vagy muffinformában készíthetjük el a varázslatos sütit, amely belsejében úgy folyik a forró csokoládé, mint a láva.
Első látásra biztos, hogy mindenki azt gondolja, hűha, ez egy látványos, de rafinált desszert, amit nagyon nehéz elkészíteni, tele van buktatókkal. Elárulok egy titkot, a lávasüti nem varázslat, az arányokat betartva és a sütési időre figyelve gyerekjáték az elkészítése.
Fontos, hogy a sütésnél tartsuk a szemünket a sütőn, akkor kell kivenni, amikor már a massza közepe nincs beesve, de az se jó, ha elkezd púposodni, akkor túlsül, úgy pedig nem lesz a közepén folyós, forró csokoládé. Ha mégis félnénk, hogy nem fog sikerülni a lávahatás, sütés előtt 1 órára tegyük hűtőbe. Tálalás előtt 1 percig hagyjuk a formában, majd borítsuk tányérra és szórjuk meg porcukorral.
Csokis lávasüti
Hozzávalók 2 személyre
- 10 dekagramm vaj
- 10 dekagramm csokoládé
- 10 dekagramm cukor
- 2 darab tojás (egész)
- 2 darab tojássárgája
- 5 dekagramm liszt
- 5 dekagramm mandula (őrölt)
- kakaópor (formához)
- vaj (forma kikenéséhez)
Elkészítés:
A szufléformákat vajjal kikenjük, majd kakaóporral megszórjuk.
A csokit a vajjal vízgőz felett felolvasztjuk.
A két egész tojást a két sárgájával és a cukorral habosra keverjük, majd a csokis keverékhez dolgozzuk. Ezután a lisztet és a mandulát is hozzákeverjük óvatos mozdulatokkal.
A keveréket formába adagoljuk, légkeveréses sütőben, 180 fokon 8-12 perc alatt megsütjük, akkor jó, amikor a közepe nincs beesve.
Fotó: Getty Images