Aranybarnára sült diós kenyér - Kívül ropogós, belül foszlós
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Ropogós héj, foszlós, puha, édeskés tészta rengeteg pirított dióval - ez a kenyér önmagában falatozva is isteni.
Szlovéniában ettem először diós kenyeret, és szerelem volt első harapásra. Egy kicsit édeskés volt, nagyon diós és szaftos, az a fajta kenyér, amihez nem kell semmi, csak úgy magában szeretné elfalatozni az ember. Bár nem pont ugyanolyan, ez a recept is nagyon hasonló, nem igényel semmilyen feltétet, maximum egy kevés vajat vagy sajtot.
Az a jó ebben a kenyérben, hogy édesen és sósan is lehet fogyasztani, a méz mennyiségét lehet picit csökkenteni, de szerintem éppen attól különleges ez a cipó, hogy egy leheletnyit édeskés. Sima búzaliszttel is működik, de teljes kiőrlésűvel is dolgozhatunk, és nem csak dióval, más pirított magvakkal is gazdagíthatjuk a tésztát.
Diós kenyér
Hozzávalók 2 darabhoz
- 340 gramm meleg víz
- 1 evőkanál porélesztő
- 170 gramm méz
- 50 milliliter olívaolaj
- 1.5 teáskanál só
- 720 gramm liszt
- 225 gramm dió
Elkészítés:
Keverjük el az élesztőt a meleg vízben. Adjunk hozzá 60 gramm lisztet, és hagyjuk állni 10 percig, hogy az élesztő felfusson.
Keverjük hozzá a mézet, az olajat és a sót.
Kisebb részletekben adjuk hozzá a lisztet, míg fel nem veszi mindet, homogén massza nem lesz.
A tészát borítsuk ki lisztezett felületre. Kezdjük el dagasztani, ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet, míg sima, fényes nem lesz a tészta.
Tegyük a tésztát egy tálba, locsoljuk meg egy evőkanál olajjal, majd fedjük le alufóliával vagy konyharuhával. Tegyük meleg helyre másfél óráig, míg a kétszeresére nem nő.
Közben a diót vágjuk össze tetszőleges darabokra, majd egy száraz serpenyőben pirítsuk meg pár perc alatt.
Vegyük ki a tésztát a tálból, majd gyúrjuk bele a diódarabokat, dagasszuk újra. Szedjük a tésztát 2 részre, formázzunk belőlük gombócot, majd tegyük őket egy sütőpapírral bélelt sütőlapra, hagyjunk köztük helyet, fedjük le őket konyharuhával, majd hagyjuk így 30-45 percig, míg meg nem dagadnak.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Szórjuk meg liszttel a cipók tetejét, majd vágjunk kb. 2-3 cm mélyen egy X-et a tetejükbe. 35-45 percig süssük őket, míg a külsejük aranybarna és ropogós nem lesz.
Hagyjuk őket teljesen kihűlni, mielőtt szeleteljük.
Fotó: Getty Images