Így készíts fagylaltot gép nélkül: a tejszínes változat alapreceptje
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Fagylaltot készíteni sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk: nem kell hozzá gép, csak két egyszerű alapanyag. Úgyhogy aki eddig azért nem készített fagyit, mert nem volt hozzá professzionális eszköze, az most nyugodt szívvel álljon neki ennek a receptnek.
Ez az alaprecept tényleg két hozzávalót tartalmaz: habtejszínt és sűrített tejet. Azonban nem mindegy, hogy melyik milyen. Előbbiből próbáljunk meg minél zsírosabbat választani, utóbbiból pedig cukrozott változatot használjunk, úgy nem kell mással édesíteni.
Változatok az ízesítésre
Az ízesítésnél tényleg szabadon szállhat a fantázia: ebbe az alapba bármit, de szó szerint bármit tehetünk, csokit, gyümölcsöt, fűszereket, magvakat, ami szem-szájnak ingere.
Azért mutatunk pár verziót segítségnek, ezek 450 mililiternyi alaphoz valók:
- 1/2 bögre őrölt pisztácia/dió/mogyoró, 3 evőkanál pürésített málna/eper/bármilyen más gyümölcs
- 120 g mogyorókrém/csokikrém/kókuszkrém
- 225 g csokicsipsz, 2 marék menta
Legyenek hidegek az alapanyagok
Egyetlen egy dologra kell figyelni: az alapanyagok legyenek jó hidegek, akkor lehet szépen felverni a habot. A fagylaltkészítés előtti napon tegyünk mindent a hűtőbe, akkor biztosan nem lesz vele gond. Ez az adag kb. 1,5 liternyi fagyit eredményez.
Tejszínes fagylalt alaprecept
Hozzávalók 8 adaghoz
- 450 milliliter habtejszín (minél zsírosabb)
- 400 milliliter cukrozott sűrített tej
- opcionális vaníliakivonat
Elkészítés:
Robotgép segítségével verjük fel keményre a habtejszínt. Minél zsírosabb, annál jobb lesz az eredmény.
Ha kemény a hab, kapcsoljuk le a gépet, és óvatosan keverjük bele a sűrített tejet, illetve, ha szeretnénk, a vaníliakivonatot.
Kapcsoljuk vissza magas fokozatra a robotgépet, addig keverjük, amíg sűrű, csúcsos nem lesz a hab.
Most lehet belekeverni a választott alapanyagot a fagyiba, legyen az csokoládé, gyümölcs, magvak. Keverjük át még egyszer a géppel.
Tegyük egy zárható edénybe, majd a fagyasztóba legalább 6 órára. 2 hétig áll el.
Fotó: Getty Images