Melengető, fahéjas almakrémleves – Megfűszerezi az ünnepet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A gyümölcsleves is öltözhet ünnepi köntösbe, téli gyümölccsel és izgalmas fűszerekkel ízesítve mennyei lesz.
A karácsonyi ünnepi asztalon a megszokott fogások mellett tökéletesen elfér egy finom gyümölcsleves is, főleg, ha téliesre szabod. Az alma, bár egész évben kapható, mégis ilyenkor van szezonja, ráadásul nagyon jól illik hozzá a melengető fahéj. Egyáltalán nem baj, hogy hidegen kínálod, kifejezetten jól fog esni a többi fogás mellett. A gyümölcslevest egyébként desszertként is szervírozhatod.
Ha valami igazán különlegesre vágysz, akkor készítsd el ezt a mandarinkrémlevest, amelyet whiskyvel bolondíthatsz meg, persze ezt csak szigorúan felnőtteknek kínáld. A fehéj nemcsak az almához, hanem a szilvához is illik, az őszi gyümölcsből készült leves hidegen és melegen is nagyon izgalmas.
Az almalevest is kínálhatod melegen is, a lényeg, hogy a fűszerek intenzív íze érvényesüljön benne.
Fahéjas almakrémleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab alma (piros)
- 0.5 darab citrom leve
- 4 evőkanál barna cukor
- 2 evőkanál méz
- 1 liter víz
- 1 darab fahéj (rúd)
- 1 kávéskanál szegfűszeg
- 100 milliliter tejszín
- 1 evőkanál keményítő
Elkészítés:
Az almákat hámozzuk meg, vegyük ki a magházukat, és kockázzuk fel őket. Tegyük egy edénybe, és locsoljunk rájuk citromlevet.
Egy edényben olvasszuk meg a cukrot és a mézet, karamellizáljuk, vigyázva, hogy ne kapjon le, akkor jó, mikor aranybarna. Tegyük rá az almát. Jól forgassuk össze, hogy mindenhol bevonja a karamell, majd öntsük rá a vizet. Tegyük bele a fahéjrudat, a szegfűszeget, takarjuk le, és főzzük 20 percig közepes lángon. Vegyük ki belőle a fahéjrudat. Botmixerrel pürésítsük.
A tejszínt és a keményítőt keverjük össze, majd öntsük a levesbe, folyamatosan kevergetve várjuk meg, amíg felforr, majd vegyük le a tűzről. Várjuk meg, amíg kihűl, és tálalásig tegyük hűtőbe.
Fotó: Getty Images