Fűszeres mandarinkrémleves whiskyvel és tejszínnel - Télen is menő a gyümölcsleves

mandarinkrém leves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tél két legfinomabb és legszínesebb gyümölcséből, a narancsból és a mandarinból isteni leves készülhet, ami jó hidegen lesz az igazi.

A mandarin igazi téli gyümölcs, mégis méltatlanul kevés ételbe kerül. Már az illata is egészen különleges, ha fűtőtestre teszed a héját, csodás aroma lengi majd be a lakást. A belseje kellemesen édes, és hacsak nem fogsz ki olyat, amiben több a mag, mint a gyümölcshús, akkor abbahagyhatatlan, csak győzd pucolni.

Nagyon finom, ráadásul gluténmentes tortát is süthetsz belőle. Ha pedig kifacsarod a levét, frissítő, krémes levest is főzhetsz. Tegyél bele narancsot is, attól kicsit fanyarabb lesz az íze, de nagyon illik egymáshoz a két gyümölcs. Ha pedig maradnál a hagyományosabb vonalon, az alma és a körte párosítása is tökéletes ízkombináció. Ezek a levesek tejszínnel sűrítve finomak és krémesek lesznek. 

Narancsos mandarinkrémleves

mandarinkrém leves recept

Hozzávalók 3 személyre

Leves:

  • 11 darab mandarin
  • 2 darab narancs
  • 50 gramm nádcukor
  • 2 darab fahéjrúd
  • 1 csipet szerecsendió (őrölt)
  • 5 szem szegfűszeg
  • 150 milliliter tejszín
  • 1.5 evőkanál keményítő
  • 50 milliliter whisky

Tetejére:

  • 80 milliliter tejszín
  • ízlés szerint fahéj (őrölt)
Recept idők

Elkészítés:

A gyümölcsöket facsarjuk ki, majd öntsük a levüket egy lábasba. Adjuk hozzá a cukrot, a szegfűszeget, a szerecsendiót és a fahéjrudakat. Közepes lángon, időnként megkeverve forraljuk fel. 

Közben keverjük össze a keményítőt a tejszínnel, majd a whiskyvel. Nagyon lassan, folyamatosan keverve csorgassuk bele a levesbe, várjuk meg, amíg rottyan egyet, majd zárjuk el a gázt. Kevergessük egy darabig, majd vegyük le a gázról és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, tegyük be a hűtőbe néhány órára. 

Ha hideg, szűrjük le, tegyük tányérokba. A tejszínből verjünk habot, majd tegyünk egy-egy kanállal a leves tetejére, végül szórjunk rájuk egy kevés fahéjat is. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük