Jéghideg fehérboros szilvakrémleves: tejszíntől lesz selymes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Tökéletes az ízharmónia a hideg szilvalevesben, picit fűszeres, egyszerre édes és savanykás, miközben nagyon krémes és friss az összhatás.
Szuper egyszerű, ízeiben mégis nagyon különleges hideg leves, a szilva mellett almalé és fehérbor az alapja. Utóbbi lehet száraz és édes is, ízlés szerint döntsük el, melyikkel szeretnénk készíteni. A cukor mennyisége egyrészt a bor fajtájától, másrészt a szilva édességétől függ, így érdemes utólag adagolni, a forró levesbe keverni.
A kész levest habtejszínnel öntjük fel, ettől még krémesebb lesz, illetve picit lágyít a szilva és a bor intenzív ízén. A friss citromlé is kihagyhatatlan eleme, de akár vaníliát is keverhetünk bele.
Szilvakrémleves
Hozzávalók 4 személyre
- 120 milliliter almalé
- 180 milliliter fehérbor
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet szegfűszeg
- 1 csipet gyömbér
- 500 gramm szilva
- 2 evőkanál cukor
- 120 milliliter habtejszín
- 1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A szilvát magozzuk ki, daraboljuk össze.
Az almalevet, a bort és a fűszereket tegyük egy kis lábasba, majd forrásig melegítsük.
Adjuk hozzá a szilvát, majd kb. 15 percig főzzük, míg meg nem puhul a gyümölcs.
Botmixerrel pürésítsük a levest, majd szűrjük át szitán, hogy az felfogja a héjdarabokat. Még amíg meleg a leves, keverjük bele a cukrot a szilva édességétől függően.
Öntsük hozzá a habtejszínt és a citromlevet, alaposan keverjük össze, majd tegyük hűtőbe, jó hidegen tálaljuk.
Fotó: Getty Images