A legfinomabb vendégváró sajtos sütik, amikből soha nem tudsz eleget sütni
Pogácsa, sajtos rúd, különféle tekercsek, kelt tészták: összegyűjtöttük a legfinomabb sajtos sütiket.
A sajtos rúd nagy kedvenc, több változatban is érdemes kipróbálni. Jól áll neki, ha a tésztájába túró, krumpli, szezonjában metélőhagyma kerül.
Szeretem a mamám kézzel firkantott régi receptjeit tanulmányozni. Az egyik kis füzetkéjében a pogácsák és a rudak különösen nagy figyelmet kapnak. Mivel én imádom a sós vendégvárókat, örömmel vetettem bele magam a finomságok felfedezésébe. A fokhagymás rudacska nem egy bonyolult recept: a tészta a fokhagymától kap egy kis pikantériát, ami nagyon szerethetővé teszi a finomságot. Ahhoz, hogy a tészta még gazdagabb legyen, érdemes sajtot is reszelni bele, de nem kötelező. Ha igazán porhanyósra szeretnéd, akkor a vaj felét cseréld zsírra.
De azért csak óvatosan! Akár 2 gerezdet is használhatsz, de vigyázz, ne legyen bántó a tészta aromája. Mama a füzetében egy másik fokhagymás lehetőségről is ír: ha nem szeretnéd a tésztába tenni, akkor vágd apróra a fokhagymát (4 gerezd), önts rá 1 dl vizet, adj hozzá 1 csipet sót, és hagyd ázni 30 percig. Ezután a vizet szűrd le, kend a kinyújtott tésztára, majd a tetejét kend le tojássárgájával, és mehet is a sütőbe.
Nálam az ilyen rúd sajttal az igazi, ezért én most füstölt sajtot szórtam rá. Ha szereted az intenzívebb zamatot, akkor feltétlen próbáld ki.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót és a sütőport.
A vajat reszeljük a liszthez, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk el.
A fokhagymát reszeljük a tejfölhöz, utána adjuk a liszthez, és gyúrjunk belőle puha, jól formázható tésztát.
A begyúrt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsuk ujjnyi vastagságúra.
A tészta tetejét kenjük meg tojássárgájával, majd szórjuk rá a sajtot, szezámmagot vagy a köményt.
A tésztát éles kés vagy derelyevágó segítségével vágjuk tetszőleges csíkokra.
A rudakat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre, amíg szép aranybarnára sül.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu