Pergős, fokhagymás-vajas rizs: egyszerűen készül az izgalmas köret

frcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fehér rizs pirult fokhagymától lesz izgalmas. Egyszerű, mégis nagyszerű köret húsok vagy zöldségek mellé.

A rizs izgalmas alapanyag, ha jól ízesítik. Néha a legegyszerűbb hozzávalók is elegendők, hogy fenomenális végeredményt tegyél az asztalra. A receptben pirult fokhagyma és vaj párosa teszi csodássá a köretet, melyet friss zöldfűszerekkel tovább gazdagíthatsz.

Mi legyen a maradékkal?

A köretet vízzel is készítheted, de ha lapul a hűtődben alaplé, akkor azzal próbáld ki, sokkal ízletesebb lesz úgy. Ha esetleg túl sok rizst készítettél, ne búsulj, tedd hűtőbe, másnap tojásos rizs vagy olasz rizskrokett is készülhet belőle.

Fokhagymás-vajas rizs

frct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 bögre rizs
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés olaj
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 bögre víz vagy alaplé
  • só ízlés szerint
  • fehér bors ízlés szerint
  • petrezselyem, bazsalikom, koriander vagy újhagyma ízlés szerint (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A rizst mossuk meg.

A finomra aprított fokhagymát kevés olajon pirítsuk 1-2 percig, majd adjuk hozzá a vajat. Ezután forgassuk hozzá a rizst, 1-2 percig kevergessük, majd öntsük fel vízzel vagy alaplével.

A rizst fűszerezzük sóval és borssal, majd fedjük le, és alacsony láng felett 15-20 perc alatt főzzük készre. A főzési idő alatt néha nézzünk rá a rizsre, és keverjük át.

Ha szeretnék, a rizshez keverjünk friss zöldfűszert (petrezselyem, bazsalikom, koriander vagy újhagyma), majd kínáljunk mellé húst vagy zöldségeket.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük