Pergős, fokhagymás-vajas rizs: egyszerűen készül az izgalmas köret
A fehér rizs pirult fokhagymától lesz izgalmas. Egyszerű, mégis nagyszerű köret húsok vagy zöldségek mellé.
A rizs izgalmas alapanyag, ha jól ízesítik. Néha a legegyszerűbb hozzávalók is elegendők, hogy fenomenális végeredményt tegyél az asztalra. A receptben pirult fokhagyma és vaj párosa teszi csodássá a köretet, melyet friss zöldfűszerekkel tovább gazdagíthatsz.
Mi legyen a maradékkal?
A köretet vízzel is készítheted, de ha lapul a hűtődben alaplé, akkor azzal próbáld ki, sokkal ízletesebb lesz úgy. Ha esetleg túl sok rizst készítettél, ne búsulj, tedd hűtőbe, másnap tojásos rizs vagy olasz rizskrokett is készülhet belőle.
Fokhagymás-vajas rizs
Hozzávalók 4 személyre
- 1 bögre rizs
- 2 gerezd fokhagyma
- kevés olaj
- 2 evőkanál vaj
- 2 bögre víz vagy alaplé
- só ízlés szerint
- fehér bors ízlés szerint
- petrezselyem, bazsalikom, koriander vagy újhagyma ízlés szerint (opcionális)
Elkészítés:
A rizst mossuk meg.
A finomra aprított fokhagymát kevés olajon pirítsuk 1-2 percig, majd adjuk hozzá a vajat. Ezután forgassuk hozzá a rizst, 1-2 percig kevergessük, majd öntsük fel vízzel vagy alaplével.
A rizst fűszerezzük sóval és borssal, majd fedjük le, és alacsony láng felett 15-20 perc alatt főzzük készre. A főzési idő alatt néha nézzünk rá a rizsre, és keverjük át.
Ha szeretnék, a rizshez keverjünk friss zöldfűszert (petrezselyem, bazsalikom, koriander vagy újhagyma), majd kínáljunk mellé húst vagy zöldségeket.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!