
Rizskrokett, ahogy az olaszok szeretik - Kétféle sajt teszi izgalmassá a tölteléket

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Házi sajtos-tejfölös lángos: kívül ropogós, belül puha a tészta

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra

Nyári tócsni kukoricával és juhtúróval: egyszerű, mégis mennyei

Jéghideg meggyleves joghurttal: pirított mandulaszeletekkel kínáld

7 ötlet, mit készíts eperből desszert helyett: sósan is isteni
Maradék rizsből is tökéletes rizskrokettet lehet készíteni. A kívül ropogós falatokat bátran fűszerezhetjük, készíthetjük csak zöldségekkel, húsfélével, de vegyesen is keverhetjük. A krokett lelke a sajt, szóval használjuk bátran, akár kétfajta is kerülhet bele.
Krokett hallatán a legtöbben a krumplis finomságra gondolunk - a főtt burgonyából vagy maradék krumplipüréből készült ropogós falatkákra. Régen a sima kumplis krokett volt a kedvenc, ma már a felturbózott változatok népszerűek, a sajttal, sonkával, zöldségekkel gazdagított krumpligombócok bő olajban sülnek aranybarnára. A kívül ropogós, belül krémes falatok önmagukban is tökéletesek, de sokan köretként szokták tálalni.
Olaszországban is népszerű a krokett, a burgonyás változat mellett a mediterrán térségben gyakran készítenek rizskrokettet is. Az ízletes falatokhoz használhatunk maradék rizst is, így a pazarlást is elkerüljük, ráadásul gusztusos, mennyei töltött gombócokkal villoghatunk a vendégeink előtt. A töltött rizskrokett remek vendégváró, ízes mártogatóssal vagy köretként tálalva is megállja a helyét.
Olasz rizskrokett

Hozzávalók 6 személyre
- 700 gramm rizs
- 225 gramm bacon
- 50 gramm mozzarella
- 50 gramm parmezán
- 350 gramm zsemlemorzsa
- 2 darab tojás
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A bacont süssük ropogósra, majd vágjuk apró kockákra.
A sajtokat reszeljük le.
A maradék főtt rizst (ha nincs kéznél, főzzünk) öntsük egy tálba, mehet mellé a bacon, a reszelt sajtok, a zsemlemorzsa és a tojások. Dolgozzuk össze az alapanyagokat, majd formázzunk a masszából tetszőleges méretű gombócokat. Bő olajban süssük aranybarnára őket.
Fotó: Getty Images