![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Isteni sült rizs tojással és zöldségekkel: szójaszósztól lesz igazán finom
![tojásosrizs](https://kep.index.hu/1/0/4164/41647/416472/41647210_3179174_c56c392ce5f2fa66668f1566ff0c72f9_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az ázsiai konyhában nem csak a húsokat készítik izgalmasan, a köreteiket is érdemes kipróbálni.
Pár hozzávalóból isteni köretet – akár könnyed ebédet – készíthetsz, a kínai tojásos rizs laktató, tele van ízekkel, tökéletes fogás. Az egyszerű főtt rizst a pirítás is a köbre emeli, de a szezámolaj és a szójaszósz adja meg igazán a karakterét. Előbbit nem érdemes más növényi olajra cserélni, a szezámolaj kiváló sütésre, magas a füstpontja, de fűszerként is használják, a rizs ízén és illatán is sokat dob.
A kínai köret egyik fő hozzávalója a tojás, amely mellé sok-sok zöldség kerül. Leggyakrabban borsót és répát kevernek a rizsbe, én most kukoricát is tettem bele, de le lehet cserélni akár paprikára, gombára is. Mirelit zöldséggel és frissel is működik a recept, utóbbinak picivel több idő kell.
A szójaszószt ízlés szerint adagold, 2-3 evőkanálnyi is elfér benne, arra vigyázz, hogy ez is sós, úgyhogy óvatosan a fűszerekkel.
Tojásos sült rizs
![tojásosrizs2](https://kep.index.hu/1/0/4164/41647/416472/41647220_7d62fdc2ef0f603be86c3f3c3af764d1_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 200 gramm rizs (hosszú szemű)
- 2 evőkanál szezámolaj
- 1 fej fehér hagyma
- 150 gramm mirelit borsó, répa, kukorica
- 2.5 evőkanál szójaszósz
- 2 darab tojás
- ízlés szerint só, bors
- zöldhagyma (a tálaláshoz)
Elkészítés:
A rizst főzzük meg a csomagoláson írtak szerint. Öblítsük át hideg vízzel, hogy ne ragadjanak össze a szemek.
A hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A tojásokat verjük fel egy tálban.
Forrósítsunk fel egy mély serpenyőt vagy wokot, adjuk hozzá a szezámolajat. Dobjuk bele a hagymát és a mirelit zöldségeket, dinszteljük őket puhára, az se baj, ha picit lepirulnak. A zöldségeket toljuk a serpenyő egyik felébe, a másikba öntsük a felvert tojásokat. Készítsünk tojásrántottát, amikor megsült, keverjük össze a zöldségekkel.
Adjuk hozzá a rizst, majd öntsük rá a szójaszószt, keverjük egybe. Nagy lángon süssük tovább, míg a rizs itt-ott lepirul.
Zöldhagymával kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!