Laktató répás, cukkinis fasírt: sütőben sül, nem tocsog az olajban
Ha van otthon néhány darab cukkini, sárgarépa, akkor ez a zöldségfasírt tökéletes böjti ebéd lehet.
Fasírt nem csak húsból készülhet, zöldségekből is ízletes gombócokat lehet készíteni, melyek kívülről szép aranybarnák, belül pedig szaftosak és nagyon finomak. Kedvelt zöldségfasírtnak számít a gombás és a cukkinis, de a káposztásat is érdemes kipróbálni.
A káposztás fasírt elkészítése egyszerű: hogy igazán finom legyen, a hagymát dinsztelve keverd a káposztához, és persze a fűszerezéssel is lehet játszani. A zöldségmasszába só és bors ízesítés bőven elég, de ha szereted a pikánsabb zamatot, akkor chilipehely is mehet bele. A kész finomságot kínáld mártogatóssal, sült krumplival vagy főzelékkel.
A megmosott káposztát vágjuk félbe, és vékonyan szeleteljük fel, majd dobjuk forrásban lévő sós vízbe, főzzük 7-10 percig.
Az elkészült káposztát szűrjük le, majd a szűrőben hagyjuk kihűlni, így a felesleges lé kicsöpög belőle.
A hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és 1-2 percig kevergessük még.
A lecsöpögött, kihűlt káposztát tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a dinsztelt hagymát, a finomra aprított petrezselymet, tojást, zsemlemorzsát és a fűszereket, majd az egészet dolgozzuk alaposan össze.
A bekevert masszát fedjük le fóliával, és 10-15 percre helyezzük hűtőbe.
A masszából formázzunk tetszőleges gombócokat, ha szeretnénk, forgassuk meg zsemlemorzsában (nem kötelező), majd forró olajban süssük aranybarnára a fasírtot.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu