Nem csak szalonnával finom a carbonara – Húsmentesen, gombával is tökéletes fogás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nagyon szeretem a tésztás ételeket, azokból is a letisztultabb, selymes ízeket kedvelem.
Mostanában megint egyre több gombával készült ételt eszem. Amellett, hogy nagyon szeretem, sokszor a húst is tökéletesen tudom vele helyettesíteni. A minap fetával töltöttem meg, de legtöbbször raguféléket készítek belőle. Amikor gyorsan kell valami táplálót tenni az asztalra, akkor szószként tésztára teszem.
A minap találtam ezt a receptet, amely tulajdonképpen egy carbonara, de a szalonna helyett gombát használunk. A fűszerezésen múlik minden, a végeredmény ugyanolyan szaftos és ízes lesz, mint az eredeti. Hagyományos vöröshagyma helyett érdemes salottahagymával készíteni, aminek az íze nem olyan csípős, inkább édeskés.
Gombás carbonara
Hozzávalók 4 személyre
- 70 dekagramm csiperke (fehér vagy barna)
- 500 gramm spagetti
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 darab salottahagyma
- 100 gramm petrezselyem
- 1 darab tojás
- 5 darab tojássárgája
- 100 gramm parmezán
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors (frissen őrölt)
- 2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
Elkészítés:
A gombát szabadítsuk meg a héjától, törjük ki a szárát, majd a kalapokat vágjuk félbe vagy negyedbe. Tegyük egy tálba. Tisztítsuk meg a fokhagymagerezdeket. Hámozzuk meg a salottahagymákat. A petrezselymet vágjuk apróra.
A tojások sárgáját, az egész tojást, a reszelt parmezánt és egy kevés borsot jól keverjünk össze, majd tegyük félre.
Egy lábasban hevítsünk olajat, majd tegyük hozzá a gombákat. Addig pirítsuk, amíg aranybarnák nem lesznek. Arra figyeljünk, hogy a gomba először levet ereszt, és csak azután kezd el barnulni, miután a lé elpárolgott. Figyeljük folyamatosan, nehogy odakapjon.
Közben forraljunk vizet, sózzuk, és tegyük fel főni a spagettit.
Ha a gombák megbarnultak, vegyük lejjebb a hőmérsékletet, és tegyük hozzá a fokhagymát, a hagymát, majd sózzuk. Egészen rövid ideig pirítsuk még, nehogy megégjen. Amikor a spagetti al dentére főtt, tegyünk félre a főzővizéből 2 pohárnyit, a tésztát pedig szűrjük le.
A tésztát az egyik pohár főzővízzel együtt adjuk a gombához, majd főzzük alacsony fokozaton, amíg a víz el nem párolog. Ekkor vegyük le a tűzhelyről, és hagyjuk picit hűlni. Azért ne hagyjuk ki ezt a lépést, mert ha a tojásokat a túl forró tésztához keverjük, a szószunk nem szép selymes lesz, hanem rántottát kapunk.
A tojásos keverékhez öntsünk egy fél pohárnyit a tészta főzővizéből, és jól keverjük össze, majd szépen, folyamatosan kevergetve adjuk a tésztához. Ízlés szerint szórjunk rá petrezselymet, majd tálaláskor parmezánt.
Fotó: Getty Images