Így készül az édes, házi kávélikőr - Alig kell hozzá valami
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Összesen 10 perc munka van a házi kávélikőr készítésével, viszont egy kis türelemre szükséged lesz, míg összeérnek az ízek.
Bár a legnagyobb népszerűségnek a tejszínes likőrök örvendenek, kávérajongóknak az alábbi receptet ajánljuk. A kávélikőr elkészítése gyerekjáték, ráadásul mivel nem tartalmaz tejterméket, sokáig eláll a hűtőben.
A legtöbb recept instant kávéval készül, de én direkt olyat kerestem, amelyben friss, őrölt kávé szerepel, szerintem sokkal intenzívebb és finomabb az íze. A kávé mellé valamilyen tiszta szesz - rum vagy vodka - kerül.
A kávélikőrt ízlés szerint édesítheted, készíts egy nagy adag cukorszirupot, majd annyit adj csak belőle az alkoholhoz, amennyit szeretnél.
Házi kávélikőr
Hozzávalók 8 decihez
- 500 milliliter rum
- 30 gramm őrölt kávé
- 1 darab vaníliarúd
- 200 gramm cukor
- 150 milliliter víz
Elkészítés:
A vaníliarúdnak vágjuk le az egyharmad részét, annyi elég lesz ehhez a recepthez. Keverjük össze a rumot és a durvára őrölt kávét, dobjuk bele a vaníliarudat, majd öntsük át egy befőttesüvegbe az italt, szorosan zárjuk le. Hagyjuk állni 8 óráig.
A cukrot melegítsük össze 150 milliliter vízzel, míg teljesen el nem olvad benne. Tegyük félre hűlni.
Szűrjük át a kávés rumot egy kávéfilteren vagy egy sűrű szövésű anyagon keresztül, majd keverjük össze a kihűlt cukorsziruppal. Érdemes először kevesebb cukoszirupot adni hozzá, ízlés szerint beállítani az ízeket.
Öntsük a likőrt egy tiszta üvegbe, majd hűtőben tároljuk.
Fotó: Getty Images