Isteni tejszínes-lime-os csirkemell, ami bármilyen bikinidiétába belefér
Tejszínes, lime-os csirkemell zöld spárgával
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Van az úgy, hogy az ember tudtán kívül egészségesen táplálkozik. Ez nagyon derék, sőt, szerencsés dolog, egyben azt is jelenti, hogy az étel annyira finom volt, hogy fel sem merült a gyanú, hogy bármi jót megvontunk volna magunktól. Valami ilyesmi a helyzet ezzel a tejszínes, lime-os, spárgás csirkével is: szaftos, illatos és laktató, mégis simán belefér a szénhidrátszegény diétákba.
Már az alapkoncepció is eleve kizárja a tévedést: a kissé körbe sütött csirkemell darabok fűszeres tejszínes szószban sülnek készre, amitől az egyébként, valljuk be, jellegtelen csirkehús finom zamatot kap. Ropogós zöld spárga lesz hozzá a köret, amit szezonon kívül simán le lehet cserélni valami másra, a táplálkozási szokásainktól függően. Mi most így, szezonban kiaknáznánk inkább a lehetőséget.
Tojásmentes, gluténmentes, IR-kompatibilis finomság, amit a család nem diétázó tagjai is lelkesen elfogyasztanak.
A fűszeres tejszíntől lesz olyan finom
A főzőtejszíntől lesz igazán szaftos, és abbahagyhatatlan, szóval azt semmiképpen ne hagyd ki, már csak azért se, mert különben mibe nyomnád a fokhagymát, a hagymát, a lime-ot, meg a petrezselymet, amitől annyira finom lesz a szósz.
Tejszínes, lime-os csirkemell párolt spárgával
Hozzávalók 4 adaghoz
- 600 gramm csirkemell filé
- 800 gramm zöld spárga
- 200 mililiter főzőtejszín
- 2 teáskanál vaj
- 1 darab vöröshagyma
- 1 darab fokhagyma gerezd
- 0.5 csomag petrezselyemzöld
- 1 darab lime
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só, bors, pirospaprika pehely, koriander
Elkészítés:
Amikor elkészült, egy kisebb méretű tepsibe helyezzük a hússzeleteket.
Mielőtt tovább sütjük a húst sütőben, elkészítjük az öntetet. A vöröshagymát apró kockára vágjuk és a zúzott fokhagymával együtt 1 evőkanál olajon átfuttatjuk.
Ezt követően hozzáadjuk a tejszínt, a vajat, az aprított friss petrezselymet és ízesítjük sóval, borssal, ízlés szerint paprika pehellyel, korianderrel. A lime-ot félbevágjuk és a felének a levét belefacsarjuk az öntetbe.
Ha elkészült, akkor a 2/3-át a csirkemellre öntjük és előmelegített sütőben 150°C-on kb. 15 percig szép pirosra sütjük.
A szósz maradék 1/3-át az elkészült hússzeletek mellé tálaljuk, amelyek tetejét lime karikákkal díszíthetjük.
Amíg a sütőben készül a hús, addig a spárgát alaposan megmossuk és megpároljuk, majd a hús mellé köretként tálaljuk.
Az eredeti receptet a Mentesrecept blogon olvashatjátok. Sárga Diána dietetikus blogját elsősorban azoknak ajánljuk, akik valamilyen egészségügyi probléma miatt kénytelenek tudatosan táplálkozni, de azoknak is jól jönnek a receptjei, akik más miatt érdeklődnek a valami/akármi/bármi mentes táplálkozás iránt. Itt van például ez a mascarponés pohárdesszert, nehogy édesség nélkül maradjunk, vagy ez a csokis süti. Cukormentes, természetesen, sőt, utóbbi laktóz- és gluténmentes is. A szakember receptjeiben mindig olvashatók az étel paraméterei is: energia, szénhidrát, fehérje, stb. tartalom. Érdemes böngészni!
Kép forrása: mentesrecept.blog.hu