Omlós, egyserpenyős kapros-citromos csirkemell – Vajpuhára készül a hús
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A hús nem szárad ki, omlós és puha lesz, ráadásul tökéletesen átveszi az ízeket, mind a citrom, mind a kapor nagyon jól érvényesül benne.
Nemrég találtam rá erre a recepte, és mivel nagyon szeretem a kaprot - a citromimádatomról több szót már inkább nem ejtek -, egyértelmű volt, hogy aznap ez lesz a vacsora. Magam is meglepődtem, mennyire gyors és egyszerű recept, mégis különleges, szaftos és laktató.
A csirkemellfilék ugyanis - pirítás után - alaplében és citromlében készülnek el, így a hús egyrészt nem szárad ki, másrészt tökéletesen átveszi az ízeket. A friss citrom mellé kapor kerül, bár megosztó ez a zöldfűszer, annak, aki szereti, mindenképpen érdemes kipróbálnia ezt a receptet. Tökéletes az ízharmónia, főleg, ha egy kis chilit is teszünk bele, jól áll neki, ha enyhén csípős.
Kapros-citromos csirkemell
Hozzávalók 3 személyre
- 3 evőkanál vaj
- 500 gramm csirkemellfilé
- ízlés szerint só, bors
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csipet chilipehely
- 1.5 deciliter alaplé
- 0.5 darab citrom leve
- 1 evőkanál friss kapor
Elkészítés:
A csirkemellfiléket, ha vastagabbak, hosszában vágjuk félbe. Nekem így 6 darab vékony csirkemellszeletem lett.
A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben, majd tegyük bele a csirkemelleket, oldalanként 3-5 percig süssük őket, míg aranybarna nem lesz a külsejük.
Adjuk hozzá az összeaprított fokhagymát és chilit, 1-2 pecig kevergessük, míg illatozni nem kezd a hagyma.
Öntsük rá az alaplevet, majd forrástól számítva 5 percig gyöngyözve főzzük.
Adjuk hozzá a citromlevet és a kaprot, keverjük össze, 1-2 percig főzzük így is, majd kapcsoljuk le alatta a lángot. Ha nagyon pici a citrom, belemehet akár az egész leve is.
Melegen, rizzsel, a szósszal megöntözve tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors