20 perces szaftos, kapros csirkemell: mennyei ebéd egyszerűen
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Mivel a csirkemellet könnyű kiszárítani, krémes szósszal érdemes kínálni, a legjobb helye ebben a kapros mártásban lesz.
Villámgyorsan összedobhatod ebédre vagy vacsorára a kapros csirkemellet, amíg elkészül a szósz, épp megfő a rizs, nem kell sokáig a forró tűzhely mellett álldogálnod. Bár tejszínnel lesz a legkrémesebb a mártás, az utóbbi időben növényi főzőkrémmel is kísérleteztem, ugyanúgy működik, mint a tejtermék, de ahhoz, hogy besűrűsödjön, egy kevés keményítőt is igényel.
A kaprot és a fokhagymát ne spórold ki a szószból, illetve érdemes egy kevés szerecsendiót és fehér borsot is keverni bele, mindkét fűszer nagyon jól passzol a tejszínhez. Rizzsel, kuszkusszal, bulgurral kínálva is mennyei.
Kapros csirkemell
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm csirkemellfilé
- 500 milliliter tejszín/növényi főzőkrém
- 3 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, fehér bors
- 0.5 mokkáskanál szerecsendió
- 1 csokor kapor
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A csirkemellfilét tisztítsuk meg, vágjuk 2 centis kockákra. A fokhagymát pucoljuk meg, a kaprot aprítsuk össze.
Az olívaolajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, majd dobjuk rá a csirkemellet. Sózzuk, borsozzuk, majd közepes lángon süssük, míg ki nem fehéredik és el nem párolog alóla a kiengedett folyadék. Picit le is lehet pirítani, de nem szabad kiszárítani.
Ha elkészült a hús, vegyük lejjebb a lángot, öntsük rá a tejszínt/növényi főzőkrémet. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a szerecsendiót, keverjük alaposan össze. Ha elkezd gyöngyözni, kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Várjuk meg, míg picit besűrűsödik, ez pár perc alatt megtörténik. Ha növényi főzőkrémet használunk, az nem lesz olyan sűrű, mint a tejszín, úgyhogy egy kis keményítővel kell besűríteni. Ehhez keverjünk ki 1 púpos evőkanál keményítőt fél deci hideg vízzel, majd folyamatos kevergetés mellett öntsük a szószhoz.
Ha besűrűsödött a szósz, keverjük bele a friss kaprot, melegítsük össze 1-2 perc alatt, majd kapcsoljuk le alatta a lángot.
Rizzsel kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors