Hűsítő, kapros uborkaleves: jól lehűtve a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A hideg levesekről mindig a különböző gyümölcslevesek jutnak eszünkbe, pedig rengeteg sós alternatívája létezik.
Meleg időben mi sem esik jobban egy hűsítő, hideg levesnél: legyen az meggyleves, egy finom gazpacho vagy éppen krémes uborkaleves. Utóbbi nagyon gyorsan, főzés nélkül készül, szinte semmi dolgunk nem lesz vele.
Az alapja görög joghurt és uborka, de kerül még bele fokhagyma, újhagyma, kapor és limelé is. Természetesen, utólag is lehet variálni a mennyiségeket, mehet bele több kapor, több fokhagyma, de a limelével is lehet kísérletezni, mikor elég savanyú az ízlésünknek.
Az uborka mellé egyébként nemcsak a kapor, hanem a menta és a bazsalikom is nagyon jól illik, ha hozzá tudunk jutni frisshez, ezekből is érdemes használni. A leves viszonylag sűrű lesz, kanalazható állagú, de aki szeretné, vízzel hígíthatja.
Kapros uborkaleves
Hozzávalók 6 személyre
- 560 gramm görög joghurt
- 2 darab kígyóuborka
- 1 darab újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 darab lime
- 2 teáskanál kapor
- ízlés szerint só, bors
- opcionális víz
Elkészítés:
Az uborkákat hámozzuk meg, majd kockázzuk össze.
Az uborkát, a joghurtot, az összeaprított hagymát és reszelt fokhagymát, az apróra vágott kaprot és a lime levét tegyük egy turmixgépbe. Alaposan pürésítsük le, míg teljesen selymes lesz.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kóstoljuk meg, ha úgy érezzük, lehet még bele fokhagymát és kaprot is tenni. Ha túl sűrűnek ítéljük meg, egy kis vízzel lehet hígítani, de ez ízlés kérdése. Turmixoljunk rajta még egyet.
A levest önstük át egy tálba, fedjük le, majd legalább 1 órára tegyük a hűtőbe.
Kis poharakban vagy tálkákban kínáljuk.
Fotó: Getty Images