Ízbomba szicíliai padlizsánragu: hidegen is isteni finom

caponata2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Salátaként, előételként, pirítósra halmozva is tökéletes az olasz padlizsánragu, amelyben robbannak az ízek!

A caponata, avagy a szicíliai padlizsánragu egy ízbomba előétel vagy köret, amely hidegen és melegen is kínálható, akár bruschettaként is. Az alapját a padlizsán adja, amely mellé hagyma, paprika, zeller és paradicsom is kerül, de az olyan karakteres hozzávalók sem maradhatnak el, mint az olíva- vagy kapribogyó. Grillszezonban a padlizsánt a tűz felett is megsütheted, füstösen még finomabb lesz.

Lényegében egy tartalmas salátáról van szó, így az ízesítése is ahhoz hasonló, ecet és cukor adja meg a jellegét. Előbbiből enyhe borecetet érdemes használni, hogy éppen csak egy picit legyen savanykás.

A kész raguból ne hagyd ki a friss zöldfűszereket se: a petrezselyem és bazsalikom kötelezők bele, de mentával is feldobható.

Szicíliai padlizsánragu

caponata

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 közepes db padlizsán
  • ízlés szerint só, bors
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 2 szál szárzeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400 g aprított paradicsom (konzerv)
  • 50 g zöld olívabogyó
  • 50 g mazsola
  • 2 ek kapribogyó
  • 3 ek vörösborecet
  • 1 ek cukor
  • 1 db babérlevél
  • 0.5 csokor bazsalikom
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • opcionális menta
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 220 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A padlizsánokat alaposan mossuk meg, vágjuk 2-3 centis kockákra. Szórjuk a tepsire, locsoljuk meg a megadott mennyiségű olívaolaj felével, enyhén sózzuk, majd toljuk a sütőbe 30-35 percre. Félidőben forgassuk át. Mikor szépen megpirult, húzzuk ki a sütőből.

Közben készítsük elő a többi zöldséget és álljunk neki a ragunak: a hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A paprikát mossuk meg, kockázzuk össze. A szárzellert vágjuk szeletekre. A fokhagymát reszeljük le, az olívabogyókat felezzük el.

A maradék olajat forrósítsuk fel egy magas falú serpenyőben. Dobjuk rá a vöröshagymát, a paprikát és a zellert. Sózzuk, borsozzuk, addig dinszteljük, míg megpuhulnak. Ekkor mehet rá a fokhagyma, majd fél perc múlva öntsük fel a paradicsommal. Adjuk hozzá az olíva-, a kapribogyót, a mazsolát, az ecetet, a cukrot és a babérlevelet. Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük 10 percig.

Vegyük ki belőle a babérlevelet, majd adjuk a szószhoz a padlizsánt és az aprított, friss zöldfűszereket. Főzzük össze pár perc alatt.

Kóstoljuk meg, ízlés szerint még lehet sózni, cukrozni, ecetezni.

Melegen és hidegen kínálva is isteni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük