
Így készül az amerikaiak kedvenc rántott csirkéje: a szaftos Kentuckynak képtelenség ellenállni

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Az amerikaiak rántott csirkéje intenzív fűszerezéssel készül, zsemlemorzsa helyett pedig kukoricapehelyben van megforgatva a hús.
A rántott húst mindenki szereti, minden nemzetnek megvan a maga verziója. Amerikában nem is egy, többféle bundában szervírozzák, az egyik nagy kedvenc a Kentucky módra készült rántott hús, amely mellé mindig ízletes káposztasalátát kínálnak.
A jól ismert étteremlánc kosárjában kapható csirke sokakat rabul ejtett: mivel az eredeti recept titkos, így marad a próbálkozás, hogy megközelítsük a szeretett és keresett ízt. Többféle Kentucky recept is kering az interneten, mindegyiket érdemes kipróbálni, a maga módján az összes ízletes.
A legjobb házi Kentucky csirke receptjében erőteljes fűszereket kell keverni a hús bundájába, amely a kukoricapehelytől lesz ropogós. Utóbbit ízlés szerint törd össze, lehet durvára vagy finomra, ahogy tetszik. Ha csontos húst, csirkecombot vagy szárnyát öltöztetnél a Kentucky bundába, a sütésnél arra figyelj, hogy közepes lángon készüljön, mert úgy fog a csontos résznél is rendesen átsülni.
Kentucky rántott csirke

Hozzávalók 4 személyre
- 80 dekagramm csirkecomb, -mell vagy -szárny
- 0.5 teáskanál rozmaring
- 0.5 teáskanál oregánó
- 0.5 teáskanál zsálya
- 0.5 teáskanál majoranna
- 0.5 teáskanál pirospaprika
- 0.5 teáskanál kakukkfű
- 0.5 teáskanál fehér bors
- só ízlés szerint
- 1 bögre liszt
- 4 darab tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dekagramm kukoricapehely (corn flakes)
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A választott húst (csirkemell, -comb vagy -szárny) sózzuk le, tegyük hűtőbe.
Az összes fűszert (a só kivételével) forgassuk egybe a liszttel.
A kukoricapelyhet törjük össze.
A felvert tojásba keverjük bele a zúzott fokhagymát.
Az előkészített húst először a lisztbe forgassuk bele, majd a tojásba, utána az összetört kukoricapehelybe, végül bő, forró olajban süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images