Körtével sült, fűszeres sertéskaraj: szaftos és vajpuha lesz a hús

körteéskaraj
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amíg tart a körte szezonja, ne csak édességekben használd fel, sós ízekkel párba állítva is isteni.

A hús és a gyümölcs párosítása igazi klasszikus, mégis ritkán kerül a tányérra. Nem csak a menzás meggyszószos változatnak érdemes új esélyt adni, próbáld ki körtével sütve a húst.

A szaftos sertéskaraj tökéletes alap, amely mellé nagyon jól passzol az egyszerre édes és sós szaft, ahogy a lédús körte is. Hogy picit különlegesebb legyen, bourbon whisky is kerül a szószba, érdemes kipróbálni, sokal intenzívebb íze lesz tőle. A zöldfűszerekből pedig, ha teheted, frisset használj, de abban az esetben kétszeres mennyiségre lesz szükséged.

Körtével sült sertéskaraj

körteéskaraj2

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 darab csontos sertéskaraj
  • 1 tk
  • 1 tk cukor
  • 3 ek olívaolaj
  • ízlés szerint bors
  • 1 tk rozmaring
  • 1 tk kakukkfű
  • 3 ek vaj
  • 2 darab körte
  • 60 ml narancslé
  • 80 gramm méz
  • 60 ml whisky
  • ízlés szerint citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A karajról itassuk fel a nedvességet, majd sózzuk, cukrozzuk mindkét oldalát. Tegyük félre pihenni 30 percre.

A körtéket vágjuk félbe, vágjuk ki a magházukat.

Ezután kenjük le olajjal a karajok mindkét oldalát, majd dörzsöljünk bele borsot, kakukkfüvet és rozmaringot.

Forrósítsunk 2 ek. olívaolajat és 2 ek. vajat egy mélyebb, nagyobb serpenyőben. Tegyük bele az előkészített karajt. A körtéket helyezzük a hús köré a vágott felükkel lefelé. Süssük a húst 5 percig, míg lepirul az alja, majd fordítsuk meg, a másik felét is pirítsuk 5 percig.

Ha közben a körte elkészül, szedjük ki egy tányérra, akkor jó, mikor aranybarna a színe. Amikor a karaj belső hőmérséklete eléri az 55 fokot, szedjük azt is tányérra.

Vegyük lejjebb a lángot, majd öntsük a serpenyőbe a narancslevet, mézet, citromlevet, whiskyt. Keverjünk mindent egybe, majd adjunk hozzá 1 ek. vajat. Ha elolvadt a vaj, tegyük vissza a húst és a körtét, melegítsük össze. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Körettel tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük