Ropogós bundában sült csirkemell: mézes, chilis máz borítja

mezes-chilis-csirke
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha így készíted a csirkemellet, a ropogós panír garantáltan omlósan és szaftosan tartja a húst, ráadásul az ízesítése sem mindennapi.

Ha a rántotthús-rajongók táborát erősíted, de unod a megszokott ízeket, próbáld ki ezt a chilis, mézes, roppanós bundában sült csirkemellet! Nagy előnye az is, hogy bő olaj helyett sütőben sül, csak minimális zsiradékra van hozzá szükség. 

Már maga a panír is különleges: a hús bundáját corn flakes alkotja, amely mellé karakteres parmezán kerül, de a tojásos borítás sem mindennapi, ugyanis chiliszósz is ízesíti.

A fogás megkoronázása a mézes-chilis máz! Ezt seperc alatt összedobhatod, az erősségét pedig bátran alakíthatod: míg egy Sriracha szósz nagyon erős, és lehet, kevesebb is elég belőle, addig egészen enyhén csípős változatot is használhatsz.

Rántott csirkemell mézes-chilis mázzal

mezes-chilis-csirke2

Hozzávalók 4 személyre

A húshoz:

  • 90 g corn flakes
  • 15 g parmezán
  • 0.5 tk füstölt fűszerpaprika
  • 0.5 tk fokhagymapor
  • 0.5 tk
  • 1 db tojás (L-es)
  • 1 ek chiliszósz
  • 500 g csirkemellfilé
  • kevés olívaolaj

A mázhoz:

  • 80 g méz
  • 1 ek chiliszósz
  • 0.5 tk fokhagymapor
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A csirkemellfilét vágjuk hosszában vékony szeletekre, a vastagságától függően 2-3 jön ki egyből.

A corn flakest, a parmezánt, a paprikát, a fokhagymaport és a sót tegyük egy aprítógépbe, dolgozzuk morzsásra. Szórjuk egy lapostányérra.

Egy mélyebb tálban verjük fel a tojást a chiliszósszal.

Forgassuk a csirkemelleket egyesével a chilis tojásba, majd tegyük át a morzsába, alaposan vonjuk be vele, nyomkodjuk rá. Utána ismét menjen a tojásba, majd a morzsába, így biztosan vastag és ropogós lesz rajta a bunda. Tegyük az előkészített tepsire. 

Locsoljunk rájuk egy kevés olívaolajat, majd tegyük a sütőbe 25-30 percre, míg ropogós és aranybarna lesz a morzsa, és a villa könnyen belemegy a húsba.

Közben készítsük el a mázat: melegítsük össze az összes hozzávalót, ízlés szerint sózzuk. 

Az elkészült csirkemellre csorgassuk rá a mázat, majd rögtön, melegen kínáljuk.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük