Laktató, brokkolival főtt marha: a szójaszószos pác a lelke

brokkolis-marha
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ebben az ételben a kínai és az amerikai konyha találkoznak egymással, és a találkozásból egy marhahúsos, brokkolis egytálétel születik.

A flank steak neve bizonyára már nem ismeretlen a kedves olvasó számára, hiszen nem is olyan régen éppen ilyen húsból készítettünk el több ételt is.

Ehhez a brokkolis, marhahúsos fogáshoz pedig ismét a flank steakhez nyúlunk, hiszen a zsírral enyhén márványozott, könnyen vágható és lágy hússzeletek teszik majd teljessé ezt az ételt.

Brokkolival főtt marha

brokkolis-marha

Hozzávalók 5 adaghoz

Az ételhez:

  • 2 ek száraz sherry
  • 2 ek rizsecet
  • 1 kk
  • 1 kk frissen őrölt fekete bors
  • 150 ml szójaszósz
  • 3 ek kukoricakeményítő
  • 2 ek barna cukor
  • 700 g flank steak
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kk gyömbér
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 fej brokkoli (kicsi)
  • 160 ml marhaalaplé
  • 2 tk chiliszósz (Sriracha) elhagyható
  • 3 ek növényi olaj

A tálaláshoz:

  • szezámmag ízlés szerint
  • főtt rizs
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes tálban keverjük össze a sherryt, az ecetet, a sót, a borsot, 80 ml szójaszószt, 2 evőkanál kukoricakeményítőt és 1 evőkanál barna cukrot. A marhahúst vágjuk fel vékony csíkokra, majd adjuk hozzá a páchoz, és kb. 20 percig hagyjuk benne állni.

Amíg a hús pácolódik, a fokhagymát és a gyömbért tisztítsuk, illetve hámozzuk meg, majd vágjuk fel apróra. A vöröshagymát szintén tisztítsuk meg, majd szeleteljük fel. Egy kis tálban keverjük össze a hagymákat és a gyömbért.

Tisztítsuk meg a brokkolit is, öblítsük le, majd hagyjuk lecsepegni egy konyharuhán vagy papírtörlőn. Vágjuk le a brokkoli szárát, a fejét pedig vágjuk apróbb darabokra. 

Egy nagy edényben keverjük össze az alaplevet, a chiliszószt, a maradék szójaszószt, kukoricakeményítőt és barna cukrot. 

Egy közepes serpenyőben forrósítsuk fel az olajat. 

Adjuk hozzá a hagymás-gyömbéres keveréket, és időnként megkeverve pirítsuk addig, amíg illatozni nem kezd, ez kb. 2-3 perc. 

Ekkor adjuk hozzá a brokkolit, és gyakori keverés mellett pirítsuk kicsit meg.

Most adjuk hozzá az alapleves, szójaszószos keveréket, és főzzük kb. 3-4 percig.

A fináléban adjuk hozzá a bepácolt marhahúscsíkokat, és közepes lángon, gyakori kevergetés mellett főzzük kb. 10 percig az egészet.

Amikor már mindent átjárnak az illatok, szedjük tányérra az ételt, és kínáljunk mellé főtt rizst, a tetejét pedig hintsük meg szezámmaggal. 

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük