Sült csirke meggymártással és pirított grízzel: adjunk neki egy újabb esélyt
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Nem biztos, hogy népszerű leszek ezzel a recepttel, de én tényleg szerettem a menzán a főtt húst meggymártással. Na jó, főleg a meggymártást, mert az jó édes volt - és hozzá a pirított grízt. A húst nem ettem meg.
A menzán kínált ételben a marha tulajdonképpen a húslevesből megmentett hús, amihez valakik azt gondolták, hogy remekül passzol a meggymártás. Így keletkezett ez a fogás. Mellette a világ legegyszerűbb körete pihen, a pirított gríz, amire ráöntik a meggymártást, és kíváncsian várják, hányan eszik meg. Elárulom, nagyon kevesen. Egy iskolás gyereknek eleve eléggé bizarrul hangozhat a hús és a gyümölcs párosítása.
Pedig szinte mindegyik gyümölcs feldobja a húsételeket, gondoljunk csak a barackos vagy ananászos csirkére. Velem kivételesen jól jártak, mert a meggyet nagyon szeretem, meggylevesből bármennyit meg tudok enni, főleg abból a fajtából, amit a nagymamámtól tanultam.
Ez az a recept, amit nem kell újragondolni, mert pont a menzás jellegtől lesz finom, persze csak annak, aki szereti. A legendás menzás csokis piskótát se akarjuk megváltoztatni, épp úgy finom, ahogy az iskolában kaptuk.
Még finomabb csirkemellből
A meggyes receptekben az a jó, hogy nem kell megvárni a szezont, fagyasztott meggyből is elkészíthető, de most nyáron készítsük frissből. Miután a főtt marha íze nem ébresztett bennem kellemes emlékeket, vajon sütött csirkét tálaltam a klasszikus pirított gríz-meggymártás pároshoz.
Sült csirke meggymártással, pirított grízzel
Hozzávalók 2 adaghoz
- 4 szelet csirkemellfilé
- 250 gramm meggy (friss vagy fagyasztott)
- 2 deciliter tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 2 darab szegfűszeg
- 2 csipet fahéj
- 2 evőkanál cukor (ízlés szerint)
- 1 gerezd citrom (ízlés szerint)
- 4 evőkanál gríz
- 4 evőkanál olaj, vaj (sütéshez, pirításhoz)
Elkészítés:
A meggyet tegyük fel főni annyi vízzel, amennyi ellepi, picit sózzuk meg. A vízbe tegyünk citromot, fahéjat és szegfűszeget. A vizet ízlés szerint cukrozzuk.
Egy pohárba tegyünk tejfölt, keverjünk hozzá lisztet, és öntsünk hozzá a meggy forró levéből. A meggyet vegyük le a tűzről, és folyamatos kevergetés mellett öntsük bele a lisztes keveréket, majd tegyük vissza a tűzre, és hagyjuk, hogy egyet forrjon.
A grízt sózzuk, és folyamatos kevergetés mellett pirítsuk meg olajon. (Vigyázzunk, meg ne égjen!) Amikor már megpirult, zárjuk el a gázt, öntsük fel 2 pohár vízzel, takarjuk le, és várjuk meg, amíg megduzzad.
Halmozzunk a tányérra a grízből, a mártásból és a csirkéből.
Fotó: Szász Eszter/Sóbors