Sült csirke meggymártással és pirított grízzel: adjunk neki egy újabb esélyt

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem biztos, hogy népszerű leszek ezzel a recepttel, de én tényleg szerettem a menzán a főtt húst meggymártással. Na jó, főleg a meggymártást, mert az jó édes volt - és hozzá a pirított grízt. A húst nem ettem meg.

A menzán kínált ételben a marha tulajdonképpen a húslevesből megmentett hús, amihez valakik azt gondolták, hogy remekül passzol a meggymártás. Így keletkezett ez a fogás. Mellette a világ legegyszerűbb körete pihen, a pirított gríz, amire ráöntik a meggymártást, és kíváncsian várják, hányan eszik meg. Elárulom, nagyon kevesen. Egy iskolás gyereknek eleve eléggé bizarrul hangozhat a hús és a gyümölcs párosítása.

Pedig szinte mindegyik gyümölcs feldobja a húsételeket, gondoljunk csak a barackos vagy ananászos csirkére. Velem kivételesen jól jártak, mert a meggyet nagyon szeretem, meggylevesből bármennyit meg tudok enni, főleg abból a fajtából, amit a nagymamámtól tanultam. 

Ez az a recept, amit nem kell újragondolni, mert pont a menzás jellegtől lesz finom, persze csak annak, aki szereti. A legendás menzás csokis piskótát se akarjuk megváltoztatni, épp úgy finom, ahogy az iskolában kaptuk.

Még finomabb csirkemellből

A meggyes receptekben az a jó, hogy nem kell megvárni a szezont, fagyasztott meggyből is elkészíthető, de most nyáron készítsük frissből. Miután a főtt marha íze nem ébresztett bennem kellemes emlékeket, vajon sütött csirkét tálaltam a klasszikus pirított gríz-meggymártás pároshoz.

Sült csirke meggymártással, pirított grízzel

meggyeshúsrecept

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 4 szelet csirkemellfilé
  • 250 gramm meggy (friss vagy fagyasztott)
  • 2 deciliter tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 darab szegfűszeg
  • 2 csipet fahéj
  • 2 evőkanál cukor (ízlés szerint)
  • 1 gerezd citrom (ízlés szerint)
  • 4 evőkanál gríz
  • 4 evőkanál olaj, vaj (sütéshez, pirításhoz)
Recept idők

Elkészítés:

A besózott csirkemellfilé mindkét oldalát süssük át vajon vagy olajon.

A meggyet tegyük fel főni annyi vízzel, amennyi ellepi, picit sózzuk meg. A vízbe tegyünk citromot, fahéjat és szegfűszeget. A vizet ízlés szerint cukrozzuk.

Egy pohárba tegyünk tejfölt, keverjünk hozzá lisztet, és öntsünk hozzá a meggy forró levéből. A meggyet vegyük le a tűzről, és folyamatos kevergetés mellett öntsük bele a lisztes keveréket, majd tegyük vissza a tűzre, és hagyjuk, hogy egyet forrjon.

A grízt sózzuk, és folyamatos kevergetés mellett pirítsuk meg olajon. (Vigyázzunk, meg ne égjen!) Amikor már megpirult, zárjuk el a gázt, öntsük fel 2 pohár vízzel, takarjuk le, és várjuk meg, amíg megduzzad.

Halmozzunk a tányérra a grízből, a mártásból és a csirkéből.

Fotó: Szász Eszter/Sóbors

Ezt is szeretjük