Vajpuha csirkemell és gomba krémes szószban főzve: rizzsel a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A szósz a tejszíntől krémes, a parmezántól karakteres, nagyon jó helyen lesz benne a csirkemell és a gomba.
Mire elkészül a krémes szósz, addigra a rizs is megfő, egy bő fél órán belül tálalhatod is az ebédet vagy a vacsorát. A parmezános-tejszínes szószba vajpuhára sült csirkemell és gomba kerül, de ha szeretnéd, különféle friss zöldfűszerekkel is feldobhatod. A gomba párja a kakukkfű, azt is keverhetsz bele, de friss petrezselymet vagy chilit is szórhatsz rá tálalásnál.
Hogy a szósz krémesebb legyen, egy kevés liszttel sűrítettük, de használhatsz helyette keményítőt is, vagy az alaplé helyett zsíros tejszínt, az magától is besűrűsödik, ha elég ideig főzöd. A tejszín mellé nagyon jól passzol a szerecsendió, borsból pedig a fehér a legjobb választás.
Krémes csirkemell gombával
Hozzávalók 4 személyre
Alap:
- 500 gramm csirkemellfilé
- 250 gramm gomba (csiperke)
- 2 ek olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
Szósz:
- 30 gramm vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csapott ek liszt
- 120 ml alaplé
- 250 ml tejszín
- 50 gramm parmezán
- ízlés szerint só, bors
- 1 késhegynyi szerecsendió
Elkészítés:
A csirkemellfilét tisztítsuk meg, vágjuk kockákra. A gombát alaposan mossuk át, a kisebbeket vágjuk félbe vagy négybe, a nagyobbakat több darabba is lehet.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, dobjuk bele a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk. Süssük pár percig magas lángon, míg ki nem fehéredik és át nem sül a belseje, az sem baj, ha itt-ott lepirul. Szedjük egy tányérra.
Ha szükséges, öntsünk még egy kis olajat a serpenyőbe. Dobjuk rá a gombát, addig süssük, míg megpuhul. Tegyük félre.
Dobjuk a serpenyőbe a vajat, amikor megolvadt, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. 1 perc után szórjuk rá a lisztet. Keverjük el, majd fokozatosan önstük fel az alaplével és a tejszínnel. Alacsony lángon főzzük össze – ne forrjon –, míg be nem sűrűsödik. Ha túl sűrűnek ítéljük, alaplével lehet hígítani.
Keverjük bele a parmezánt is, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítsük a szószt. Addig melegítsük, míg a sajt elolvad.
Forgassuk a szószba a félretett csirkét és gombát, melegítsük vele össze. Frissen, melegen, rizzsel kínáljuk.
Fotó: Getty Images