Tartalmas lencseleves spenóttal dúsítva – Melegítő fűszerekkel készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Újévkor mindenképp kerüljön lencse az asztalra, elképesztően sokoldalúan fel tudod használni ezt az egészséges hüvelyest.
Bár a lencse újévkor kötelező, nemcsak a babona miatt érdemes enni, hanem mert szuper fehérjeforrás, és rostokban is bővelkedik. Több fajtája is létezik, például a vörös lencse, amely azért is jó választás, mert ugyan hüvelyes, de egyáltalán nem puffaszt. Isteni fasírtot is készíthetsz belőle, és észre sem fogod venni, hogy nem húsos fogást eszel.
Az alábbi laktató leves újévkor is tökéletes választás, de bármilyen hideg napon felmelegít, már csak a fűszerek miatt is. Az biztos, hogy éhes sem maradsz utána, és az is, hogy nagyon egészséges fogást tehetsz az asztalra.
Lencseleves spenóttal
Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 gramm lencse (száraz)
- 300 gramm spenót
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma (nagy)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál koriander (őrölt)
- 1.5 teáskanál római kömény
- 1.5 teáskanál pirospaprika
- ízlés szerint mentalevél
- 1 csipet cukor
- 1 evőkanál liszt
- 1 liter zöldségalaplé
- 650 milliliter víz
- 1 darab citrom leve
- 1 csokor petrezselyem
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra.
Egy vaslábasba vagy hőálló lábasba tegyünk 2 evőkanál olívaolajat, melegítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a fokhagymát, az összes fűszert, az összemorzsolt mentaleveleket, a cukrot és a lisztet. Közepes lángon, alkalmankét megkeverve pároljuk 2 percig.
Öntsük hozzá az alaplevet, vegyük erősre a lángot, várjuk meg, amíg felforr a lé, majd adjuk hozzá a spenótot és a lencsét. Főzzük 5 percig, majd megint vegyük le a lángot közepes erősségűre. Takarjuk le a lábast, és addig főzzük, amíg a lencse meg nem puhul, ez nagyjából 20 perc. Ha úgy látjuk, hogy a folyadék kezd elfőni, pótoljuk vízzel.
Amikor a lencse megpuhult, keverjük hozzá a citromlevet és az apróra vágott petrezselymet. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk még 5 percig letakarva. Azonnal, forrón tálaljuk.
Fotó: Getty Images