![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Fogyaszt, nem puffaszt, ráadásul 15 perc alatt készen van - Ezért egyél sok vöröslencsét
![vöröslencse1](https://kep.index.hu/1/0/3680/36808/368087/36808709_2811213_2039cb48b3a4445ea3441cdbdeb4b167_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A vöröslencse hatalmas népszerűségnek örvend az utóbbi időben, nem véletlenül: ugyanolyan egészséges, mint a többi hüvelyes, viszont áztatás nélkül, negyedórán belül puhára fő.
Sokáig nem próbáltam ki a vöröslencsét, de aztán egyre több receptben találkoztam vele, egyre több helyről hallottam, mennyire egészséges, finom és gyors, úgyhogy beszereztem az első csomagot belőle. Mondanom sem kell, azóta állandó vendég a kamrám polcán, pillanatok alatt tápláló, laktató vacsorát lehet készíteni belőle, a krémektől kezdve a főzeléken át a levesig, minden formában gyakran kerül az asztalunkra.
A vöröslencse titka abban rejlik, hogy hántoláskor megszabadítják a nehezen emészthető héjától, ezért valamennyivel alacsonyabb a rosttartalma, mint a többi hüvelyesnek, viszont könnyebb megemészteni is. Mivel nincs rajta a héja, gyorsabban fő meg, nem kell áztatni.
Az egészséges vöröslencse
Tápanyagokban és vitaminokban gazdag
A többi hüvelyeshez hasonlóan a vöröslencse is gazdag fehérjében, egy csészényiben nagyjából 17.8 gramm fehérje található, amely a napi szükséglet majdnem felét fedezi. Emellett tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal, kiváló vas-, magnézium-, kálium-, kalcium-, foszfor- és cinkforrás, a B-vitamin-csoport számos tagját tartalmazza. Egy csésze vöröslencse 6.6 milligramm vasat tartalmaz, ez fedezi a férfiak napi szükségletének 80, a nőknek pedig 40%-át. Ha sok vasban gazdag ételt fogyasztasz, az energiaszinted is jobb lesz, a vas csökkenti a fáradtságot, segíti a koncentrálást.
![vöröslencse3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3680/36808/368087/36808719_a61bfb45c1e1e7773656be0be42fdafd_wm.jpg)
Egy tányér vöröslencse akár a napi folsavigényedet is fedezi - a folsav részt vesz a vérképzésben, javítja az anyagcserét is, ráadásul elősegíti egyes vitaminok felszívódását. A vöröslencse magnéziumtartalma is kiemelkedő, amely szinten tartja a vérnyomást, így segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
A vöröslencse olyan esszenciális zsírsavat is tartalmaz, mint az omega-6 zsírsav, illetve antioxidánsokban is gazdag, így egyrészt erősíti az immunrendszert, másrészt sokat tesz a bőr és a haj egészségéért is.
![vöröslencse4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3680/36808/368087/36808721_076a9caec00569f923ad8c2965844f13_wm.jpg)
Fogyaszt, jót tesz a bélrendszernek
A vöröslencse lassan felszívódó szénhidrát, így anélkül telít el, hogy hirtelen megdobná a vércukorszintet. Azt azonban érdemes tudni, hogy egy csésze főtt vöröslencsében 3.6 gramm cukor található, így ha nem is jelentős mértékben, de hatással lehet a vércukorszintre. Mivel nincs rajta a héja, könnyű megemészteni, nem puffaszt, nem idéz elő hasi görcsöket.
Fogyókúra idején különösen ajánlott a fogyasztása, rosttartalma miatt eltelít, miközben fehérjében gazdag. Emésztési problémákkal, magas koleszterinnel küzdőknek is érdemes beépíteniük az étrendjükbe, ugyanis hozzájárul az emésztőrendszer egészséges működéséhez, javítja a bélműködést, salaktalanít, a káros anyagokat kitisztítja a bélrendszerből.
![vöröslencse2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3680/36808/368087/36808723_2cf4cdd708fa33ca0b9b401871a28f3f_wm.jpg)
A vöröslencse készítése
Hihetetlenül gyorsan, áztatás nélkül készül a vöröslencse, nagyjából 10-20 perc alatt teljesen puha lesz. Készítheted picit roppanósra, ha azt szeretnéd, hogy a szemek egészben maradjanak, de ha továbbfőzöd, pépesebb lesz, könnyen szétfő - ez nem baj, krémek, krémlevesek alapjaként használhatod. A vörös, narancsos színéből veszít a hőkezelés során a lencse, szürkésebb, sötétebb lesz, de az ízén ez mit sem változtat.
A vöröslencsét érdemes különféle fűszerekkel gazdagítani, nagyon jól passzolnak hozzá az indiai fűszerek - készíts belőle dahlt például -, római köménnyel mindenképp próbáld ki, de friss petrezselyemmel vagy korianderrel is isteni. Vegetáriánus és vegán étrendet követők gyakran helyettesítik vele a darált húst, például ebben a chilis babban, magas fehérjetartalma miatt tökéletes húspótló.
Vega chilis bab lencsével
![vegachilisbab2](https://kep.index.hu/1/0/3637/36370/363708/36370865_9d557bd6fd377a6304def49bce5ba9cb_wm.jpg)
Hozzávalók 8 személyre
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej lilahagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál chilipor
- 1 evőkanál római kömény
- 0.5 teáskanál cukor
- 400 gramm kockázott paradicsom (konzerv)
- 400 gramm vörösbab (konzerv)
- 190 gramm vöröslencse
- 1 kis konzerv kukorica
- 2 teáskanál chipotle (konzerv)
- 400 gramm passzírozott paradicsom
- 500 milliliter alaplé
- 1 darab lime
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, előbbit vágjuk kockákra, utóbbit reszeljük le. A bab- és a kukoricakonzervről öntsük le a folyadékot, öblítsuk át, csöpögtessük le. Ha használunk chipotle paprikát, vágjuk apró darabokra.
Melegítsünk olívaolajat egy nagy lábasban, majd dobjuk rá a hagymát. Pár percig dinszteljük, míg átlátszó nem lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát, a chiliport, a köményt, a cukrot, sózzuk, borsozzuk, további 1 percig dinszteljük. Keverjük bele a kockázott paradicsomot, a chipotlét, a babot, a kukoricát és a lencsét, majd az egészet öntsük fel a passzírozott paradicsommal és az alaplével. Fedjük le a lábast, vegyük feljebb a lángot alatta, majd forrásig melegítsük.
Ha forr, vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük 8-10 percig, míg a lencse puha nem lesz, időközönként keverjük meg. Ha túl sűrűnek ítéljük meg, alaplével hígíthatjuk.
Keverjük bele a lime facsart levét, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Melegen kínáljuk.
Fotók: Getty Images