Krémes, sűrű lengyel tormaleves: ebédként is megállja a helyét

tormaleves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sűrű, tartalmas levest pirítóssal kínáld, úgy nem lesz szükség utána második fogásra, egy ízletes, mennyei, krémes ebédet tálalhatsz.

Ha szereted a tormát, ne csak húsvétkor kerüljön terítékre, az év bármely szakában isteni ételeket készíthetsz belőle. Az alábbi lengyel leves nagyon laktató, krémes és valódi ízbomba, ráadásul a torma mellé rengeteg zöldség kerül, a lé pedig tejszíntől selymes.

Lényegében egy zöldségalaplevet kell készíteni, annyi változtatással, hogy miután minden megfőtt, le kell turmixolni, ettől lesz sűrű és tartalmas a leves. Utána jön a torma és a tejszín, ezekkel lesz teljes a végeredmény.

A kész levest leggyakrabban pirult szalonnával kínálják, de egyes változatokban főtt tojás és sült kolbász is gazdagítja.

Lengyel tormaleves

tormaleves2

Hozzávalók 8 személyre

  • 200 g füstölt szalonna
  • 2 db póréhagyma
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 2 közepes db krumpli
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 0.5 db zellergumó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 liter víz
  • 1 tk majoránna
  • 2 db babérlevél
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 dl tejszín (zsíros)
  • 4 ek reszelt torma
Recept idők

Elkészítés:

A szalonnát vágjuk kis kockákra, majd egy lábasban (amelyben a leves készül majd) süssük zsírjára. Szedjük ki egy papírtörlővel bélelt tányérra.

A zöldségeket pucoljuk meg, vágjuk finomra, a krumplit kockákra.

Dobjuk a zöldségeket a szalonna visszamaradt zsírjára, pirítsuk pár percig, majd öntsük fel a vízzel. Adjuk hozzá a majoránnát, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk. Ha elkezd forrni a víz, vegyük lejjebb a lángot, fedő alatt főzzük 30 percig, míg megpuhulnak a zöldségek.

Vegyük ki belőle a babérlevelet, majd botmixerrel pürésítsük a levest.

A tejszínt keverjük össze a reszelt tormával, adjuk a leveshez, majd melegítsük vele össze.

Amikor gyöngyözik, kóstoljuk meg, sózzuk-borsozzuk még ízlés szerint.

A félretett szalonnával kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük