Így süsd a kolbászt, hogy ne repedjen meg – 5 tipp, hogy elkerüld a zsírfoltos sütőt

kcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Van, aki alaposan megszurkálja, míg más inkább zsírral keni meg sütés előtt a kolbászt abban bízva, hogy majd szépen átsül, repedésmentesen kerül ki a sütőből.

Kolbászt sütni mindenki tud, csak tepsibe kell tenni, majd betolni a sütőbe, aztán amikor pirosra sült, kezdődhet a lakoma. Ennek az egyszerű finomságnak a készítése okozhat azért kellemetlenséget, ha például sütés közben megreped.

A megrepedt kolbász az esztétikai hiba ellenére nagyon finom, a legnagyobb kellemetlenséget mégis az okozza, hogy a repedés miatt zsír pattog ki a kolbászból, ami után jöhet a sütőtakarítás.

A sült kolbász hozzátartozik a magyar gasztronómiához, vásárokon, piacokon előszeretettel fogyasztják, de otthon csak kevesen állnak neki a sütésének - legyen bármilyen egyszerű is az asztalra varázsolni -, mert nem kapják vissza azt, ami a nagyi által sütött vagy épp a kedvenc hentesnél készült kolbász elfogyasztása közben éreznek.

A jól sütött kolbász titkára nem egyszerű megtalálni a választ, mindenki más praktikára esküszik. Ahány ház, annyi szokás, mindenki másképp csinálja, még a kolbászsütést is! A repedésmentes kolbászra rengeteg praktika létezik, érdemes őket kipróbálni, rátalálni arra a megoldásra, ami beválik. Most megmutatjuk, hogy kell kolbászt sütni repedésmentesen.

Elő a serpenyőt

Mióta világ a világ, a legtöbb konyhai műveletben jártas ember gondolkodás nélkül sütőbe tolja a kolbászt (én is). Érdekes, mert a nagymamám a serpenyőben való sütésre esküszik, mondván, a tepsiben nagyon könnyen ki lehet szárítani. A mama módszerével készült kolbász liba- vagy kacsazsírral van megkenve, így kell közepes lángon, fedő alatt mindkét oldalán pirosra sütni.

kct2

Tepsiben sütve, de csak megszurkálva

A tepsiben pirult kolbászt villával vagy fogpiszkálóval szokás megszurkálni, hogy jobban átsüljön, így a zsiradék sem fog kipattogni, vallják sokan. Na, de nem mindenki osztja ezt a véleményt. A szurkálós módszert egyesek hibásnak vélik, szerintük így kifolyik minden szaft a kolbászból és szárazan kerül a tányérra.

Én a saját tapasztalatom alapján javaslom a szurkálást (csak minimálisan), de ne fagyott állapotában, 20 perc sütés után szoktam kivenni és megszurkálni. A fagyott kolbász szurkálása biztos, hogy repedéssel végződik majd! Igaz, így tényleg folyik ki némi zsiradék a kolbászból, viszont nem fog fröcsögni, pattogni belőle, a sütő pedig tiszta marad.

kct3

Ha már a fagyasztott kolbász szóba került, akkor azt is érdemes megjegyezni, hogy nem kell teljesen kiolvasztani, mielőtt sütőbe kerülne.

Hagyj helyet a tepsiben vagy serpenyőben

Mindenki eldöntheti, hogy sütőben vagy gáztűzhelyen készíti a kolbászt, az viszont biztos, hogy úgy kell a tepsibe vagy serpenyőbe helyezni, hogy ne legyenek szorosan egymás mellé pakolva, ugyanis ha összesülnek, akkor is kirepedhetnek.

kct1

Ha a repedés nem is zavar annyira, de a kifröccsenő zsiradék igen, akkor fedd le a tepsit alufóliával, így elkerülhető az azonnali sütőtakarítás.

Vizet kell alá önteni?

Bizony vannak, akik öntenek alá vizet - ezen sokan mosolyognak, pedig észszerű ok miatt kerül folyadék a kolbász alá. Így nem fog leragadni és szétdurrani sem.

Kiváló minőség

A legjobb, ha a kolbászt megbízható hentestől vásárolod meg, aki mindig friss áruval vár - tőle még tanácsot is kérhetsz, mit javasol, hogy süsd meg a kolbászt, lehet, hogy valami új technikával fog előrukkolni, amiről eddig még nem is hallottál.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon