Majoránnás krumplifőzelék a mama receptes füzetéből: így nem lesz csomós
A krumplifőzelék régi kedvenc, mely akkor igazán csábító, ha selymes a textúrája, nincsenek benne csomók. A tökéletes állagért figyelj a hőkiegyenlítésre, és habverővel végezd a keverést.
A magyar konyha specialitásai a főzelékek. Az egyik nagy kedvenc a krumplifőzelék, mely hagyományosan babérlevéllel készül, de majoránnával is szokás ízesíteni. Hogy egy kis frissesség is kerüljön bele, érdemes finomra aprított petrezselyemmel dúsítani.
A főzelék sarkalatos pontja a sűrítés. A folyamat hagyományosan liszttel történik, ám ezt a módszert érdemes újragondolni. Próbáld ki önmagával, vagy az alább írt arányokkal, mellyel biztos a siker. A kész főzeléket kínáld fasírttal, sült virslivel vagy főtt tojással. Bármi is kerüljön mellé, a siker garantált, a család minden tagja követelni fogja a repetát.
Majoránnás krumplifőzelék
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg krumpli
- só ízlés szerint
- 1 teáskanál morzsolt majoránna
- 2 darab babérlevél
- 1 dl tej
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 1 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A megtisztított, közepes kockákra vágott krumplit tegyük fel főni annyi vízben, amennyi ellepi.
A krumplit ízesítsük sóval, majoránnával, babérlevéllel, és főzzük puhára.
A tejet a keményítővel, egy merőkanál meleg főzőlével és a tejföllel keverjük simára, majd adjuk a főzelékhez. Alacsony láng felett, 6-8 perc alatt hagyjuk besűrűsödni. A főzési idő utolsó 1-2 percében a finomra vágott petrezselymet is keverjük a főzelékhez.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!