
Egészséges kölesgombóc mákba hempergetve: az alakunknak sem árt

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Ami mákos, az nagy kedvencem. Forgatok bele gombócot, porcukrosan tésztára rakom és főzök belőle tölteléket is.
A túrógombóc egy időben nagyüzemben készült nálunk, nem volt olyan mennyiség, ami ne fogyott volna el. Én a kisebbeket szeretem, olyanokat is készítettem, amelyekből aztán tényleg korlátlan mennyiséget meg tudtunk enni. Puhák voltak, szétomlottak a szájban, de nem az alakunknak kedveztek, főleg, ha csak úgy nassolnivalónak készültek.
Egészséges nassolnivaló
Másfelől meg a nassolás - egészséges keretek között - nagyon jó dolog, nem szabad teljesen megfosztanunk magunkat tőle. A különféle gabonák pedig szuperül helyettesítik akár a túrót is, lassan felszívódó szénhidrátok, ezáltal az alakunknak is jobbat tesznek. A köles például olyan jól helyettesíti a túrót, hogy észre sem lehet venni a különbséget.
A köles - semleges íze miatt - bármivel, édessel vagy akár sóssal is ízesíthető, ráadásul, a bulgurral ellentétben, főzve sokkal puhább textúrája van. Az a szuper ebben a receptben, hogy bögrével is kimérhetjük a hozzávalókat.
Mákos kölesgombóc

Hozzávalók 2 személyre
- 1 bögre köles
- 3 evőkanál mák (egész)
- 2 evőkanál édesítő
- 1.5 bögre tej
- 1.5 bögre víz
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 deciliter narancslé
- ízlés szerint lekvár
Elkészítés:
A kölest jól mossuk meg, tegyük egy lábasba, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és alacsony fokozaton kezdjük el főzni. A tejet keverjük össze a vaníliás cukorral. Amikor a víz elfőtt a kölesről, öntsük rá a tejet, főzzük még néhány percig, majd vegyük le a tűzhelyről. Öntsük hozzá a narancslevet, keverjük össze, és formáljunk belőle tetszőleges nagyságú gombócokat.
A gombócokat forgassuk meg az édesítőszerrel összekevert mákban. Ízlés szerint szilva- vagy baracklekvárt tehetünk mellé.
Fotó: Getty Images