
Klasszikus sajttorta mákos krémmel rétegezve - Így nem fog megrepedni a teteje

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag
Aki a sajttortát egyszer megszereti, biztosan nem fogja megunni, főleg, hogy ez az amúgy nagyszerű édesség rengeteg változatban készíthető.
A sajttorta egy olyan édesség, amit érdemes mindenkivel megismertetni, mert nemcsak finom, hanem nagyon egyszerű elkészíteni is. A sajttortánál egyre kell vigyázni, hogy ne repedjen meg a teteje, ennek az a trükkje, hogy párás közegben kell sülnie a süteménynek. A krémsajtnak pedig szobahőmérsékletűnek kell lennie, mert úgy lesz csomómentes.
A sajttortának van sütés nélküli változata is, de ha sütöd, akkor sem lesz bonyolult. Ősszel és télen is fel tudod dobni az alapreceptet, ilyenkor sütőtökkel ízesítsd a krémsajtot. Ha pedig a sütőt sem szeretnéd bekapcsolni, akkor ízesítsd a tél legfinomabb csemegéjével a süteményt.
Mákos sajttorta

Hozzávalók 6 adaghoz
Alap
- 200 gramm keksz (édes)
- 100 gramm vaj
Mákkrém
- 100 gramm mák
- 80 gramm cukor
- 1.5 evőkanál étkezési keményítő
- 100 milliliter tej
Krémsajtos réteg
- 630 gramm krémsajt (natúr)
- 100 gramm porcukor
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 3 darab tojás
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A kekszet daráljuk apróra. A vajat olvasszuk fel, keverjük össze a kekszmorzsával. Egy 23 centiméteres tortaforma aljába egyengessük el a tésztát. A kekszes alapot süssük elő 5 percig.
A mákot daráljuk meg a cukorral. A keményítőt egy lábasban keverjük csomómentesre egy kevés tejjel, majd öntsük rá a többi tejet, adjuk hozzá a mákos cukrot, keverjük el és forraljuk fel, hogy besűrűsödjön. Kenjük rá a kekszes alapra, simítsuk el rajta.
A krémsajtot keverjük össze a cukorral és a vaníliával. Fokozatosan keverjük bele a tojásokat is, majd az egész masszát öntsük a mákkrémre.
Egy nagyobb tepsibe tegyünk forró vizet, a tortaformát csomagoljuk jól be és állítsuk be a vízbe, így toljuk be a sütőbe. Az is jó megoldás, ha a sütő aljába teszünk egy vízzel teli edényt, úgy sütjük meg a süteményt. Ez azért fontos, mert a sajttortának kell a párás levegő, hogy ne repedjen meg a teteje.
Süssük 45-50 percig. Ilyenkor még kicsit remegős a teteje, de ez nem baj. Várjuk meg, míg kihűl, csak azután szabadítsuk ki a tortaformából.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors