![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Sütőtökös sajttorta: habkönnyű, fűszeres téli finomság
![sütőtökössajt2](https://kep.index.hu/1/0/3143/31431/314312/31431211_2413349_76d8e640ae565d1cac473db4ec8cc5fc_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Engedjük szabadjára a fantáziánkat, a sajttorta is lehet szezonális, a téli verziót például sütőtök gazdagítja.
A sajttorta mindenki kedvence, mi is jó pár receptet hoztunk már rá, legyen szó a hagyományos, a joghurtos vagy a fehér csokis változatról. Ez most egy igazi téli verzió, sütőtökkel és rengeteg melengető fűszerrel készül, a krémet pedig tejszín helyett tejföl lágyítja.
Azért, hogy a sajttorta repedésmentes legyen, vízfürdőben készítjük, a gőznek hála szép egységesen köt meg a krém. Bár a közepe így is picit remegősebb lesz, mint a szélei, ha a lekapcsolt sütőben hagyjuk kihűlni kb. 1 órán át, mindenhol egyformán megszilárdul, gyönyörű lesz a desszertünk. Fontos, hogy sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert az is csúnya repedéseket idézhet elő.
Sütőtökös sajttorta
![sütőtökössajt](https://kep.index.hu/1/0/3143/31431/314312/31431221_c8026ef921b3562d728766bebc2cd51f_wm.jpg)
Hozzávalók 12 személyre
A tészta:
- 120 gramm vajas keksz
- 60 gramm vaj
- 25 gramm cukor
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet só
- 70 gramm pekándió
A sajtos alap:
- 1 kilogramm krémsajt
- 170 gramm tejföl
- 5 darab tojás
- 2 darab tojássárgája
- 225 gramm sütőtökpüré
- 150 gramm barna cukor
- 200 gramm cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csipet szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 0.5 teáskanál só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A kekszet és a pekándiót tegyük egy aprítógépbe, daráljuk le. Adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és a sót, dolgoztassuk tovább a gépet. Végül adjuk hozzá az olvasztott vajat, majd öntsük a masszát egy kb. 25 cm átmérőjű tortaformába. Nyomkodjuk bele egy pohár segítségével. Tegyük a tésztát a sütőbe 10-15 percre, míg aranybarna nem lesz. Tegyük félre hűlni, vegyük lejjebb a sütőt 150 fokra.
A krémsajtot robotgéppel keverjük habosra. Adjuk hozzá a kétféle cukrot és a sót, keverjük tovább, míg homogén és habos nem lesz. Mehetnek bele a tojások és a tojássárgáják is, egyszerre mindig egyet adjunk hozzá. Robotgéppel keverjük el benne az összeset. Ha már homogén a krém, óvatosan keverjük bele a sütőtökpürét, a tejfölt, a fűszereket és a vaníliakivonatot.
Öntsük a krémet a formába, nyugodtan tölthetjük a forma 2/3-áig. A forma alját és széleit vonjuk be alufóliával, hogy semmiképpen ne kerüljön víz a desszertbe. Tegyük a formát egy mélyebb tepsibe, öntsünk a tepsibe forrásban lévő vizet kb. a forma egyharmadáig. Nagyjából 60 percig süssük, míg a krém szilárd nem lesz, de a közepe még remegős. Kapcsoljuk le a sütőt, de hagyjuk benne a tortát még további egy óráig. Hagyjuk teljesen kihűlni, utána szeleteljük.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!