Mézes körtével sült csirkemell: sós bacon ellensúlyozza az édes ízeket

6
Nyomtatás
csirkemell
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A viszonylag semleges ízű csirkemellhez nagyon jól passzol az édeskés körte, de a karakteres kakukkfű sem hiányozhat róla.

Ha gyors és egyszerű karácsonyi főételt keresel, ez a recept a tökéletes választás, kevés munkával készül, de egyszerűen mennyei, imádni fogja a család. A gyümölcs-hús párosítás nagyon népszerű az utóbbi időben, nem véletlenül: a mézes körtével sült csirkemellet mindenképpen próbáld ki, de a bacont se hagyd ki belőle, úgy lesznek egyensúlyban a sós és édes ízek. 

A fogás meghatározó fűszere a kakukkfű, a mézhez, a gyümölcshöz és a húshoz is jól passzol, ha teheted, frisset használj, de szárítottal is isteni lesz. Van még egy titkos összetevő, ez pedig nem más, mint a fehérbor, bár csak enyhén érződik majd, mégis a köbre emeli a karácsonyi főételt. 

Mézes körtével sült csirkemell

csirkemell2

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kilogramm csirkemellfilé
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • kevés olívaolaj
  • 4 szelet bacon
  • ízlés szerint só, bors
  • 125 milliliter fehérbor
  • 2 teáskanál kakukkfű
  • 3 evőkanál méz
  • 2 nagy darab körte
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

A csirkemelleket tisztítsuk meg, vágjuk őket hosszában, majd keresztben félbe. Itassuk le róluk a felesleges nedvességet, majd sózzuk, borsozzuk a szeleteket.

A hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra. A bacont kockázzuk össze.

Melegítsünk 2 evőkanál olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a hagymát és a bacont. Addig süssük, míg a hagyma áttetsző nem lesz, a baconnek pedig ki nem sül a zsírja. Ekkor öntsük fel a fehérborral, majd dinszteljük, míg a bor el nem párolog. Tegyük félre a hagymát és a bacont is.

Ugyanebbe a serpenyőbe öntsünk még egy kevés olajat, majd pirítsuk meg benne a csirkemellet. Oldalanként 2-2 percig süssük a szeleteket magas lángon, míg szépen megpirulnak kívülről.

Készítsünk elő egy 20x30 centis tepsit, oszlassuk el benne a hagymás-baconös keveréket. Tegyük rá a csirkemelleket, szórjuk meg a húst 1 teáskanál kakukkfűvel, majd toljuk a sütőbe. Süssük 20 percig.

Közben a körtét mossuk meg, vágjuk kockákra, nem kell meghámozni. Keverjük össze a mézzel és a maradék 1 teáskanál kakukkfűvel, sózzuk, borsozzuk. Locsoljunk rá 2 evőkanálnyi olívaolajat.

Vegyük ki a sütőből a húst, öntsük mellé a mézes körtét a lével együtt, majd toljuk vissza a sütőbe 10 percre.

Ha elkészült, krumplipürével vagy rizzsel kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon