Mézes körtével sült csirkemell: sós bacon ellensúlyozza az édes ízeket
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A viszonylag semleges ízű csirkemellhez nagyon jól passzol az édeskés körte, de a karakteres kakukkfű sem hiányozhat róla.
Ha gyors és egyszerű karácsonyi főételt keresel, ez a recept a tökéletes választás, kevés munkával készül, de egyszerűen mennyei, imádni fogja a család. A gyümölcs-hús párosítás nagyon népszerű az utóbbi időben, nem véletlenül: a mézes körtével sült csirkemellet mindenképpen próbáld ki, de a bacont se hagyd ki belőle, úgy lesznek egyensúlyban a sós és édes ízek.
A fogás meghatározó fűszere a kakukkfű, a mézhez, a gyümölcshöz és a húshoz is jól passzol, ha teheted, frisset használj, de szárítottal is isteni lesz. Van még egy titkos összetevő, ez pedig nem más, mint a fehérbor, bár csak enyhén érződik majd, mégis a köbre emeli a karácsonyi főételt.
Mézes körtével sült csirkemell
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm csirkemellfilé
- 2 közepes fej vöröshagyma
- kevés olívaolaj
- 4 szelet bacon
- ízlés szerint só, bors
- 125 milliliter fehérbor
- 2 teáskanál kakukkfű
- 3 evőkanál méz
- 2 nagy darab körte
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A csirkemelleket tisztítsuk meg, vágjuk őket hosszában, majd keresztben félbe. Itassuk le róluk a felesleges nedvességet, majd sózzuk, borsozzuk a szeleteket.
A hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra. A bacont kockázzuk össze.
Melegítsünk 2 evőkanál olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a hagymát és a bacont. Addig süssük, míg a hagyma áttetsző nem lesz, a baconnek pedig ki nem sül a zsírja. Ekkor öntsük fel a fehérborral, majd dinszteljük, míg a bor el nem párolog. Tegyük félre a hagymát és a bacont is.
Ugyanebbe a serpenyőbe öntsünk még egy kevés olajat, majd pirítsuk meg benne a csirkemellet. Oldalanként 2-2 percig süssük a szeleteket magas lángon, míg szépen megpirulnak kívülről.
Készítsünk elő egy 20x30 centis tepsit, oszlassuk el benne a hagymás-baconös keveréket. Tegyük rá a csirkemelleket, szórjuk meg a húst 1 teáskanál kakukkfűvel, majd toljuk a sütőbe. Süssük 20 percig.
Közben a körtét mossuk meg, vágjuk kockákra, nem kell meghámozni. Keverjük össze a mézzel és a maradék 1 teáskanál kakukkfűvel, sózzuk, borsozzuk. Locsoljunk rá 2 evőkanálnyi olívaolajat.
Vegyük ki a sütőből a húst, öntsük mellé a mézes körtét a lével együtt, majd toljuk vissza a sütőbe 10 percre.
Ha elkészült, krumplipürével vagy rizzsel kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors