Kiadós, füstölt hússal készült töltött káposzta: a klasszikus fogás tepsiben sül készre
Cikkek
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Ropogós
Almás desszertek a hét minden napjára: a legfinomabb opciókat mutatjuk
Marokkói fűszeres rizs: nincs párja, ha különleges köretet keresel
Mennyei paradicsomos quiche: tortillalapból pillanatok alatt kész
Mákos nudli, az örök kedvenc: vaníliasodóval az igazi
Nagyon szaftos rakott krumpli: tejszínnel és sok kolbásszal készül
A bőségesen megpakolt csomagok savanyúkáposzta-ágyon sülnek. A gusztusos káposztákat hűvös tejföllel megöntözve és ropogós kenyérrel érdemes fogyasztani.
A töltött káposzta azon tradicionális fogások egyike, amely a magyar háztartások ünnepi asztalán kötelező résztvevő. Az ízletes káposzta a leggyakrabban nagy fazékban készül, pedig hőálló tálba helyezve, sütőben is meg lehet sütni az ünnepi fogást.
Ha sütőben készülne a káposzta, akkor érdemes az edény vagy tepsi alját savanyú káposztával kibélelni. Ebben a változatban füstölt hús ízesíti a káposztát, de bátran tehető bele friss paradicsom, paprika, esetleg őrölt kömény. A töltött káposzta tetejére kerülhet még füstölt tarja, kolbász vagy szalonna, de még hagymás-tejfölös mártással is meg lehet öntözni a csomagokat, ezektől az extráktól csak még finomabb lesz majd a végeredmény.
Füstölt hússal töltött káposzta
Hozzávalók 6 személyre
- 80 dekagramm sertés darált (dagadó, lapocka, comb)
- 30 dekagramm füstölt tarja
- 30 dekagramm rizs
- 2 fej káposzta
- 50 dekagramm savanyú káposzta
- 3 darab hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- szükség szerint olaj
- 2 evőkanál pirospaprika
- 400 gramm sűrített paradicsom
- 800 milliliter víz
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A tarját a lehető legkisebbre kockázzuk fel.
A darált húst tegyük keverőtálba, dolgozzuk hozzá az apróra kockázott füstölt húst, a leöblített rizst, a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, pirospaprikát, sót, borsot és annyi olajat, amennyit szükségesnek érzünk (a szaftosabb töltelék érdekében érdemes bőkezűen bánni az olajjal, 6 evőkanál vagy attól több legyen), a masszát alaposan dolgozzuk egybe.
A káposzták külső, hibás leveleit távolítsuk el, majd a torzsáját vágjuk ki. Tegyük a káposztát egy nagy fazék forrásban lévő vízbe, várjuk meg, míg a káposzta lassan leveleire bomlik, a leveleket folyamatosan szedjük ki a vízből.
A töltésnél egy levelet fektessünk a tenyerünkre - ha túl vastag a levélen az ér, vágjuk le róla -, kanalazzunk bele annyi tölteléket, amennyit könnyedén be tudunk majd csomagolni. Csomagolásnál a töltelékes levelet úgy csavarjuk fel, mint egy tölcsért, a szélső végeit nyomkodjuk be.
Egy hőálló edény alját béleljünk ki az átmosott savanyú káposztával, szórjunk rá sót és borsot ízlés szerint (pirospaprikát is lehet ízlés szerint), majd helyezzük rá a töltött káposztákat. A sűrített paradicsomot keverjük össze a vízzel, majd öntsük rá a káposztákra (csak annyit, amennyi ellepi, lehet kevesebbre lesz szükség).
A káposztát fedjük le ezüstpapírral, toljuk 200 fokos előmelegített sütőbe 30 percre, majd vegyük le az ezüstpapírt, 180 fokos sütőben 60-80 perc alatt süssük készre. Mielőtt elzárnánk a sütőt, vegyünk ki egy darabot és kóstoljuk meg a töltést, ha a hús puha, akkor már kész van. Sütőtől függően a megadott időtől hamarabb is elkészülhet az étel.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!