Aranysárga napközis piskóta gazdag csokoládéöntettel - A menzás kedvenc
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha van valami, ami miatt lehetett szeretni az iskolai menzát, az a napközis piskóta volt. Azon és a rántott húson kívül szinte semmit nem ettem meg. Volt, amibe bele sem kóstoltam, és volt, amit egy falat után toltam el magamtól. Vannak sejtéseim, hogy a menza minősége mennyit változott azóta, mindenesetre azt látom, hogy a gyerekeim sem nagy rajongói.
A menzás piskóta felelevenítése
Egyik hétvégén csokis piskótát kért ebédre a lányom. De nem akármilyet, olyat, amilyet az iskolában adnak. És ha olyat szeretnének, akkor nem viccelnek: nem csak hasonlítania kell rá, hanem ugyanolyan ízűnek is kell lennie. Egyszer már kaptam egy hasonló feladatot: paradicsomszószos krumplit kellett főznöm. Hosszas kísérletezés és "ez nem olyan, mint a suliban" megjegyzések után jöttem rá, hogy ennek az ételnek is egyetlen titka van: a töménytelen mennyiségű cukor.
És akkor hirtelen előjöttek az emlékek: a vizes, felfújt piskóta, a cukros, halványbarna öntet és a könyörgés a repetáért, amit csak egészen kivételes esetben kaptunk "bezzeg a spenót nem kell, mi?" megjegyzések kíséretében.
A napközis recept fejlesztése
Most már bevallom, egy kicsit azért csaltam, mert a puding alapú krémbe egy tábla Milka csokoládét is tettem. Ez nem a reklám helye, de ez a fajta csoki az, ami egyrészt jó cukros, másrészt meg a színe is hasonlít a napközis piskóta öntetéhez. Az íze tényleg mennyei lett, egyedül a piskóta nem lett annyira habos, mint ahogyan emlékeztem, de a nosztalgia mindenért kárpótolt. Nektek milyen tökéletes piskótareceptjeitek vannak?
Menzás piskóta csokoládéöntettel
Hozzávalók 4 adaghoz
- 150 gramm rétesliszt
- 4 darab tojás (szétválasztva)
- 150 gramm cukor
- 4 evőkanál víz
- 1 csomag csokoládés pudingpor (öntethez)
- 1 evőkanál holland kakaó
- 4 evőkanál cukor
- 100 gramm tejcsokoládé (Milka)
- 8 deciliter tej
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy tepsit kenjünk ki vajjal, majd szórjunk rá egy kis lisztet.
A tojássárgáját keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a vizet és a lisztet. A keményre felvert fehérjét óvatosan forgassuk bele a masszába.
A tésztát öntsük bele a tepsibe. A sütő hőfokát vegyük egy kicsit lejjebb, tegyük be a tésztát. Körülbelül 25 perc után tűpróbával ellenőrizzük, és ha elkészült, vegyük ki a sütőből.
Az öntethez a szokásosnál hígabb pudingot főzzünk. A pudingport a cukorral és egy kis tejjel keverjük csomómentesre. A többi tejet kis fokozaton tegyük fel főni. A gőzölgő tejhez fokozatosan öntsük hozzá a pudingporos keveréket, majd az egészet kis lángon addig főzzük, amíg el nem éri a kívánt sűrűséget, közben adjuk hozzá a kakaóport is. Legyen hígabb, mintha hagyományos pudingot készítenénk.
Közben vízgőz felett olvasszuk fel a csokit, és amikor a pudingot levettük a tűzről, keverjük hozzá azt is.
A piskótát vágjuk kockákra, a csokiöntettel gazdagon meglocsolva tálaljuk.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors