Utolsó pillanatos karácsonyi pohárdesszert - Az elrontott mézeskalács is mehet bele
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Amikor már csak egyvalami hiányzik az ünnepi asztalról, de az idő véges, akkor pohárdesszertet kell készíteni.
Az ünnepi menü összeállításánál az egyik legnehezebb feladat, hogy a hagyományos fogások mellett újdonságok is kerüljenek az asztalra, úgy, hogy lehetőleg ne kelljen egész nap a konyhában lenni. Persze elkerülhetetlen a hosszú ideig tartó sütés-főzés, de eljön az a pillanat, amikor már tényleg elfogy az erő és a kreativitás.
Ilyenkor bizony jól jön a pohárdesszert, mert könnyen összeállítható és még a kicsit hibásabb sütemények is jól mutatnak benne. Akár az elrontott mézeskalácsok is, ahogy ebben az édességben.
Narancsos-mézeskalácsos pohárdesszert
Hozzávalók 4 adaghoz
Alap:
- 100 gramm keksz vagy mézeskalács
- 2 evőkanál vaj
- 220 gramm mascarpone
- 20 gramm porcukor
- 200 milliliter tejszín
Narancszselé:
- 2 darab narancs leve
- 1 teáskanál méz
- 2 teáskanál étkezési keményítő
Elkészítés:
A mézeskalácsot vagy kekszet daráljuk le, tegyük egy tálba, forgassuk össze egy evőkanál felolvasztott vajjal.
A narancsokat facsarjuk ki. A keményítőt keverjük el kevés hideg vízzel, hogy folyékony, egynemű legyen.
A tejszínből verjünk habot. A mascarponéhoz adjuk hozzá a cukrot, majd óvatosan forgassuk bele a tejszínhabot is.
A narancslevet egy lábasban keverjük össze a mézzel, kezdjük el közepes lángon melegíteni, majd adjuk hozzá a vízzel elkevert keményítőt. Időnként megkeverve várjuk meg, amíg besűrűsödik, majd vegyük le a tűzhelyről. Hagyjuk, hogy kihűljön.
Állítsuk össze a pohárdesszertet. A poharak aljára tegyünk egy kevés krémet, majd szórjuk rá a darált kekszet, szépen egyengessük el, majd ismét tegyünk rá egy réteg krémet, végül kanalazzuk rá a narancszselét. A tetejére szórjunk összetört mézeskalácsot. Tegyük a hűtőbe néhány órára pihenni.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors