Barack selymes vaníliakrémmel és málnapürével: ez a Peche melba

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagymamám forradalmi receptje következik, és ez egyáltalán nem ellentmondás. Mint számomra utólag kiderült, a desszert eredetije teljesen másképp fest, mint ahogy ő készítette, hogy tévedésből vagy határozott újításból-e, azt nem tudom.

Mindenesetre szerintem ez, a három egyszerű alapanyag kombinációján alapuló desszert sokkal különlegesebb és háziasabb étel az ő felfogásában, mint eredetileg.

A desszert eredetije

Az igazi Peche Melbát Auguste Escoffier készítette el elsőként a londoni Savoy szállóban és Nellie Melba operaénekes után nevezte el. Ez a desszert voltaképpen a legérettebb, szezonja csúcsát élő őszibarack cukorszirupban megbuggyantva, majd felékesítve vaníliafagyival és málnapéppel. 

A nagyi újítása

A nagyi alapjaiban rengette meg a szerkezetet, ugyanis vaníliafagyi helyett főzött vaníliakrémmel tálalta a barackot. Mivel a málna- és a barackszezon nem mindig ér össze, ezért friss málna helyett málnalekvár került a tetejére, de ez nem igazán rontott az összképen. Az egész ráadásul egy rendkívül csinos, jól előkészíthető vendégváró desszert lett, amit, ha épp beütött a barackszezon, mint például most is, akkor nagy mennyiségben lehetett előállítani. 

Peche Melba vaníliakrémmel

pesche-melba650

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 deciliter tej
  • 2 deciliter habtejszín
  • 3 darab tojássárgája
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 darab vaníliarúd
  • 200 gramm friss/fagyasztott málna
  • 8 darab friss őszibarack
Recept idők

Elkészítés:

A tojások sárgáit egy tálban kikeverjük a cukorral. A vaníliarudat a tejjel és a tejszínnel együtt egy kislábasban felmelegítjük, a rudat kivesszük, felhasítjuk, a magokat a tejbe kaparjuk és a rudat is visszatesszük. Folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojásos keveréket, és alacsony lángon, kevergetve melegítjük, míg enyhén be nem sűrűsödik. A barackoknak lehúzzuk a héját. A málnát egy kevés cukorral vagy magában pürésítjük. Egy tálba vagy kehelybe krémet öntünk, beleültetjük a barackokat és meglocsoljuk málnapürével.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük