Mutatós csokitorta földimogyorós krémmel: ünnepi desszertnek is beillik
Ezt a mutatós csokitortát puha tészta és selymes, mogyorós krém alkotja: annyira különleges, hogy ünnepi alkalmakon is megállja a helyét!
Ha egyszerű csokis desszertet készítenél, amit ráadásul még sütni sem kell, akkor ez a csokis tart legyen az első választásod. A krémes töltelék két rétegből áll: az alsó egy olvasztott étcsokiból és habtejszínből készült csokimousse, a tetejére pedig szintén egy olvasztott csokival kombinált réteg kerül. Mindkettő tejmentes alapanyagokból készül, így a desszert vegán diétába is beillik.
A pite érdekessége, hogy az alapja ropogós Oreo keksz, amit ha nem szeretnél, akkor sütnöd sem kell. Ha viszont úgy döntesz, hogy tovább fokozod a ropogós állagot, akkor 15 percre bátran tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, és hagyd teljesen kihűlni, mielőtt a csokimousse-t rákanalazod.
Az alaphoz tegyük a kekszet aprítógépbe, és zúzzuk apróra. Adjuk hozzá az olvasztott vajalternatívát, és dolgozzuk össze. Borítsuk a keveréket 24 cm-es piteformába, majd alaposan nyomkodjuk az aljára és az oldalára. 15 percre tegyük hűtőbe dermedni.
A mousse-hoz melegítsünk fel kb. 100 ml-t a habtejszínből (fontos, hogy ne forrjon, mert a csoki megéghet!), majd tördeljük bele az étcsokit, és időnként átkeverve hagyjuk, hogy teljesen felolvadjon. Keverjük hozzá a vaníliakivonatot, a juharszirupot és a sót, majd tegyük félre.
Közben kézi mixerrel habosítsuk fel a habtejszín maradékát, és óvatosan dolgozzuk hozzá a szobahőmérsékletűre hűlt csokit. Kanalazzuk az oreós alapra, majd legalább 4 órára (vagy teljes dermedésig) tegyük hűtőbe.
A csokikrémhez – a mousse-hoz hasonlóan – hevítsük fel a kókuszkrémet, majd tördeljük bele a csokit, és várjuk ki, amíg felolvad. Keverjük hozzá a juharszirupot, kanalazzuk a csokimousse tetejére, majd újabb fél órára tegyük a pitét hűtőbe. Szeletelés előtt tetszés szerint díszítsük Oreo keksszel.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors