Pár hozzávalós csokikrémes pite sütés nélkül: Oreo keksz az alapja

2
Nyomtatás
Oreos-csokimousse-pite-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a pár hozzávalós desszert maga a megtestesült álom: a könnyed csokimousse-ra lágy csokoládékrém kerül, az egész pedig Oreo kekszes alapon pihen.

Ha egyszerű csokis desszertet készítenél, amit ráadásul még sütni sem kell, akkor ez a csokis tart legyen az első választásod. A krémes töltelék két rétegből áll: az alsó egy olvasztott étcsokiból és habtejszínből készült csokimousse, a tetejére pedig szintén egy olvasztott csokival kombinált réteg kerül. Mindkettő tejmentes alapanyagokból készül, így a desszert vegán diétába is beillik.

A pite érdekessége, hogy az alapja ropogós Oreo keksz, amit ha nem szeretnél, akkor sütnöd sem kell. Ha viszont úgy döntesz, hogy tovább fokozod a ropogós állagot, akkor 15 percre bátran tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, és hagyd teljesen kihűlni, mielőtt a csokimousse-t rákanalazod.

Csokikrémes pite

Oreos-csokimousse-pite

Hozzávalók 10 szelethez

Az alaphoz:

  • 300 g Oreo keksz
  • 100 g kókuszolaj vagy vajalternatíva felolvasztva

A csokimousse-hoz:

  • 250 ml növényi habtejszín (kókusz, mandula vagy más)
  • 200 g 70%-os étcsoki
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 3 ek juharszirup
  • 1 csipet

A csokikrémhez:

  • 100 ml kókuszkrém
  • 75 g 70%-os étcsoki
  • 1 ek juharszirup

A díszítéshez:

  • 10 db Oreo keksz
Recept idők

Elkészítés:

Az alaphoz tegyük a kekszet aprítógépbe, és zúzzuk apróra. Adjuk hozzá az olvasztott vajalternatívát, és dolgozzuk össze. Borítsuk a keveréket 24 cm-es piteformába, majd alaposan nyomkodjuk az aljára és az oldalára. 15 percre tegyük hűtőbe dermedni.

A mousse-hoz melegítsünk fel kb. 100 ml-t a habtejszínből (fontos, hogy ne forrjon, mert a csoki megéghet!), majd tördeljük bele az étcsokit, és időnként átkeverve hagyjuk, hogy teljesen felolvadjon. Keverjük hozzá a vaníliakivonatot, a juharszirupot és a sót, majd tegyük félre.

Közben kézi mixerrel habosítsuk fel a habtejszín maradékát, és óvatosan dolgozzuk hozzá a szobahőmérsékletűre hűlt csokit. Kanalazzuk az oreós alapra, majd legalább 4 órára (vagy teljes dermedésig) tegyük hűtőbe.

A csokikrémhez – a mousse-hoz hasonlóan – hevítsük fel a kókuszkrémet, majd tördeljük bele a csokit, és várjuk ki, amíg felolvad. Keverjük hozzá a juharszirupot, kanalazzuk a csokimousse tetejére, majd újabb fél órára tegyük a pitét hűtőbe. Szeletelés előtt tetszés szerint díszítsük Oreo keksszel.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon